Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Livet til den store mesteren i Rembrandthuis

Rembrandt Harmenszoon van Rijn er en av de aller viktigste nederlandske malerne fra gullalderen. Mellom 1639 og 1658 levde og arbeidet denne enormt innflytelsesrike kunstneren i et stilig hus midt i hjertet av Amsterdam. Rembrandthuis i Jodenbreestraat 4 er nå et museum som forteller historien om kunstnerens dagligliv.

Det karakteristiske kjøpmannshuset der Rembrandt tilbrakte 20 år av sitt liv, ligger i det vakre historiske sentrum av Amsterdam. Bak de tunge tredørene finner du boligen og atelieret der Rembrandt skapte mange av sine mesterverk. Huset er blitt restaurert til fordums prakt med møbler, kunst og gjenstander fra det 17. århundret, i tillegg til noen av kunstnerens originale raderinger. Tips: Museet arrangerer daglig demonstrasjoner av raderings- og maleriteknikkene som ble brukt av den store mesteren.

Rembrandts hjem

Den historiske bygningen ble oppført i 1606/1607, i et strøk som var populært blant velstående kjøpmenn og kunstnere. Før Rembrandt flyttet inn, ble huset radikalt ombygget under årvåkent tilsyn av Jacob van Campen, den eminente arkitekten som tegnet det tidligere rådhuset (nå det kongelige slott) på Damplassen. Rembrandt flyttet inn i 1639, på et tidspunkt da han nøt stor suksess. Det var samme år som han fikk tildelt det prestisjefylte oppdraget å male Nattevakten, som ble et av hans mest berømte malerier.
Til tross for at Rembrandt fikk mange oppdrag, var han ikke i stand til å betale ned lånet på det dyre kjøpmannshuset i løpet av de 20 årene han bodde der. Det førte omsider til at han gikk konkurs i 1658, og huset og alle eiendelene hans ble auksjonert bort. Et plusspunkt for oss nå, er at det ble laget en detaljert liste over Rembrandts eiendeler i forbindelse med konkursen. Dermed ble det mulig å innrede Rembrandthuis langt på vei i sin originale stil, med møbler og gjenstander som gir innsikt i Rembrandts liv.

+ Les mer

Redskaper brukt av Rembrandt

Se beliggenheten på kartet

Rembrandthuis, Jodenbreestraat 4, Amsterdam, Nederland
Rembrandts bolig
Groote Schildercaemer

Mesterens atelier

Det største rommet i Rembrandthuis er også det mest interessante. Groote Schildercaemer (det store malerommet) var den store mesterens atelier, der han malte, tegnet og raderte noen av sine mest kjente arbeider. Legg merke til det naturlige lyset i rommet. Vinduene i farget glass ga et unikt lys som gjenspeiles i Rembrandts malerier. Rembrandts arbeider er kjent for den vakre kontrasten mellom lys og skygge, som trekker tilskueren inn i de livaktige scenene han malte.

Rembrandts raderinger

I tillegg til et samlet verk på om lag 300 malerier og 2 000 tegninger, produserte Rembrandt rundt 290 raderinger. I sin levetid var Rembrandt mest kjent for sine raderinger. Arbeidene karakteriseres av nonchalante linjer og eksepsjonelle skyggevirkninger. Ettersom raderinger var relativt enkle å produsere, var de svært populære, og over hele det 17. århundrets Europa var det folk som ønsket å eie en radering av Rembrandt. Rembrandthuis eier de fleste av kunstnerens raderinger, og noen av dem vises i den permanente utstillingen.
Raderinger av Rembrandt

Foto

  • Redskaper brukt av Rembrandt: Kotomi_, Flickr
  • Rembrandts bolig: SpirosK photography, Flickr
  • Groote Schildercaemer: Kotomi_, Flickr
  • Raderinger av Rembrandt: Kotomi_, Flickr