Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Litterære og artistiske Bloomsbury

Den berømte britiske forfatteren Virginia Woolf (1882-1941) sa det slik "Alle de menneskene jeg respekterer og beundrer mest, har vært med i det man kaller Bloomsbury-kretsen". Hun var bare én av de mange kunstnerne som har satt Bloomsbury-området høyt. Dette rolige og staselige strøket ble et midtpunkt for litteratur, kunst og vitenskap i de første tre tiårene av 1900-tallet, da det ble det geografiske midtpunktet for Bloomsbury-gruppen.

Den velkjente Bloomsbury-gruppen ga strøket sitt intellektuelle rykte. Små bokhandlere, gallerier, atelierer og litterære puber minner oss fortsatt om tiden da forfattere, kunstnere og store tenkere møttes her hver torsdag kveld for å filosofere. Sammen reagerte de mot viktoriansk moral og holdninger. En plakett på Bloomsbury Square med de største navnene, inkludert Virginia Woolf, minner om de berømte møtene. Dette strøket, som også rommer British Museum og London-universitetet, er fortsatt populært blant både forfattere og kunstnere.

Bloomsbury House ved Gordon Square
Bloomsbury House ved Gordon Square

London

Writers’ walk

Virginia Woolf møtte ektemannen Leonard Woolf i Bloomsbury-gruppen. Sammen med søsteren Vanessa og hennes mann Cliff Bell, en post-impresjonistisk maler, i tillegg til kunstkritikeren Roger Fry, bidro de til å få aksept for ideene og kunsten deres i Storbritannia. Andre viktige medlemmer var økonomen John Maynard Keynes, biografen og kritikeren Lytton Strachey og maleren Dora Carrington.

Hvis du ser etter, vil du fortsatt finne mange spor etter livene til disse bohemene. Blå plaketter på fasadene viser hvor medlemmene bodde. Noen av dem bodde omkring Gordon Square en stund. Bertrand Russell bodde i nummer 57, Lytton Strachey i nummer 51 og Vanessa og Clive Bell, Keynes og Woolf-familien i nummer 46. Strachey, Dora Carrington og Lydia Lopokova (Keynes’ hustru) bodde en tid i nummer 41. Virginia og Leonard Woolf bodde også i Fitzroy Square 29 i fire år.

Plakett fra hjemmet til Virginia Woolf

Nostalgi i Noho

Et annet område som blir assosiert med Bloomsbury-gruppen ligger i gangavstand fra populære turistområder som Soho, Piccadilly Circus og Covent Garden. Charlotte Street er en sjarmerende gate med en blanding av trendy og tradisjonelle restauranter og bistroer. Den var allerede populær i Bloomsbury-gruppens glansdager. Fitzroy Tavern i nummer 16 ble frekventert av mange store forfattere og poeter, og er sannsynligvis det mest berømte stedet i strøket. I årenes løp ble den en utvidelse av SoHo, og er nå også kjent som Noho (North Soho).

“Spis middag med lokalbefolkningen i Charlotte Street og føl deg som en ekte londoner”

Det fargerike Charlotte Street Hotel
British Museum

Verdens eldste museum

British Museum, verdens eldste museum, er sannsynligvis den viktigste turistattraksjonen i Bloomsbury. De 94 rommene inneholder skatter fra over 12 millioner års verdenshistorie. Mest kjent er de egyptiske mumiene. Dusinvis av godt bevarte eksemplarer i sarkofager er utsilt. Det er interessant å sammenligne dem med Lindow-mannen, et naturlig mumifisert lik som blir anslått å være 2000 år gammelt, og der huden er nesten intakt. En annen ting man må få med seg, er Lindisfarne-testamentene, et overdådig dekorert manuskript fra år 700.

Foto

  • Plakett fra hjemmet til Virginia Woolf: Christian Luts, Flickr
  • Det fargerike Charlotte Street Hotel: Garry Knight, Flickr
  • British Museum: Dan Breckwoldt, Shutterstock