Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Levende historie på Harewood House

Det utsøkte Harewood House i det grønne landskapet i Yorkshire fremkaller umiddelbart bilder av adelsmenn i vakre klær. Selv om det staselige hjemmet har et historisk sus over seg, rommer det også et moderne utdanningssenter og et utstillingsområde for samtidskunst.

På Harewood House ser man det britiske aristokratiets livsstil i all sin glans –– en kinesisk salong med håndmalte tapeter, frodige hager og selvfølgelig "nedenunder", området der betjeningen tilbrakte mesteparten av tiden. Den første Baronen av Harewood, Edwin Lascelles, fikk oppført huset på midten av det 18. århundret. Huset har vært i familiens eie siden da, og i dag bor den 8. greven av Harewood, David Lascelles, der med familien sin. Greven har åpnet hjemmet sitt for publikum, og organiserer omvisninger og timer i botanisk tegning. Huset er langt mer enn et monument over fortiden.

Statuer utenfor Harewood House
Statuer utenfor Harewood House

Leeds

Ingen skjult historie

Harewood House er et levende utdanningsverktøy. Lascelles-familien bygde opp en formue på sukker og slavehandel. Selv om dette ikke var uvanlig for britiske handelsfolk, var det ikke noe man skrøt av. Lascelles-familien, derimot, er ikke redde for å vise hvor familiens rikdommer kommer fra. Tidligere har Harewood House organisert en utstilling om slaveriets historie og foretatt forskning på området i samarbeid med universitetet i York. Denne forskningen har bidratt til å komplettere den historiske oversikten.

De mange generasjonene som har bodd på Harewood House, har bidratt til den mangfoldige kunstsamlingen. Som det sømmer seg en adelig familie, finnes familieportretter av kunstnere som Joshua Reynolds, John Hoppner og Thomas Lawrence. Etter første verdenskrig begynte den 6. greven av Harewood å samle mesterverker fra renessansen, blant annet bilder av Tizian og Tintoretto. Den 7. greven av Harewood var inspirert av mer moderne kunst, og kjøpte bilder av Picasso, Jacob Epstein og Walter Sickert.

Tomten rundt Harewood House er vel verdt et besøk. Landskapet er formgitt av den berømte landskapsarkitekten Lancelot "Capability" Brown, den legendariske mannen bak den engelske landskapsstilen. Han var ansvarlig for å skape det bølgende bondelandskapet og de fantasifulle bekkene. Capability Brown ville designe et variert landskap, noe vi fortsatt kan se på de 400 målene som omgir Harewood House. Tomten omfatter også den eldste hagen på Harewood, som forsyner kjøkkenet med frisk frukt, grønnsaker og urter, foruten en hage med en spesiell flora fra Himalaya og en fuglehage med eksotiske eksemplarer.

+ Les mer

Se på kartet

Harewood, Leeds, West Yorkshire LS17 9LG
Hageanlegget rundt Harewood House

En eksepsjonell arv

Til å tegne Harewood House ønsket baron Edwin Lascelles de aller beste, og hyret den berømte arkitekten John Carr og interiørdekoratøren Robert Adam. Møbelmester Thomas Chippendale designet møblene. Harewood House er nå oppført som en nasjonalhistorisk bygning i Nord-England. Huset er fredet på grunn av dets enestående historiske betydning.
Den vakre borggården

Foto

  • Hageanlegget rundt Harewood House: Dongyi Liu, Flickr
  • Den vakre borggården: Dongyi Liu, Flickr