Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Lyons hemmelige passasjer

Sjarmerende gårdsplasser med slitte vindeltrapper og gamle brønner – de kan være vanskelige å finne, men Lyons "traboules" vil gi deg mange vakre overraskelser. Disse skjulte passasjene leder ikke bare gjennom Vieux Lyon, den eldste delen av byen, men også gjennom La Croix-Rousse, et trendy strøk med industriell fortid.

Musikk strømmer ut gjennom åpne vinduer, luften er full av matlukter og postmannen går sin daglige runde gjennom smale ganger med svak belysning. Svært få monumenter er så livlige som traboulene i Vieux Lyon. Disse skjulte passasjene dateres helt tilbake til renessansen, og går fra den ene gaten til den andre tvers igjennom boligkvartaler og gårdsplasser med svalganger og vindeltrapper av gullfarget kalkstein. På 1950-tallet var det bare så vidt dette historiske nabolaget unngikk å bli revet, men i dag er det bevart, og oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Traboules fra fortid og nåtid

Lyon har mer enn 200 passasjer av denne typen, men bare om lag 40 av dem er åpne for publikum. Det vil si, dersom du finner dem - inngangene er svært diskrete. Dette bare øker mystikken som omgir traboulene. Den vakre arkitekturen du finner underveis er overraskende.

Mens de eldste og best kjente traboulene finnes i Vieux Lyon, finnes det også moderne versjoner i La Croix-Rousse, en åsside på nordsiden av Lyon. Her ble det på 1800-tallet anlagt veverier og husly for arbeiderne i silkeindustrien. Derfor er disse passasjene bygget langt senere enn de klassiske traboulene på den andre siden av elven Saône. Forskjellen ses tydelig i traboulen som fører til Cour des Voraces, en gårdsplass fra 1840 med en imponerende trapp. Dette vakre stedet med de fantastiske geometriske linjene brukes ofte som filmbakgrunn.

“De som vet hvor traboulene er, kan ta snarveien rett gjennom hele Vieux Lyon”

Passasje med design og mote

De senere årene har La Croix-Rousse blitt utviklet til et trendy område med kunstgallerier og designstudioer. Et eksempel er Passage Thiaffait, en industriell traboule som nå huser butikkene i Village des Créateurs. Unge designere og moteskapere får her mulighet til å vise frem arbeidene sine i seks måneder, og til å etablere seg i bransjen. Her finner du en storartet samling unike plagg, originalt tilbehør og designgjenstander. Meditér over denne inspirerende utstillingen over et måltid i Café Cousu i den vakre gårdsplassen i denne passasjen.