Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Madrids litterære kafeer

Barcelona, Paris og Wien er kjente for sine elegante kafeer, der intelligentsiaen før i tiden samlet seg for å diskutere litterære mesterverker og samtidens hendelser over et godt glass vin. Madrid har også hatt sin andel av disse storslagne, litterære kafeene, og noen av dem har motstått tidens tann med stil.

Ernest Hemingway beskrev Café Gijón som "et rent sted med god belysning", Nobelprisvinneren Camilo José Cela besøkte Café Comercial for å nyte "chocolate con churros", og på Café de Oriente malte Salvador Dalí et portrett av Federico García Lorca i indisk blekk. Det disse kafeene har til felles, er "tertulias" – det spanske ordet for uformelle møter der eliten samles for å lese og diskutere poesi. I dag kommer gjestene for en god kopp kaffe eller et måltid. Fra tid til annen arrangeres det fortsatt tertulias.

Café Comercial, litterært stamsted siden 1887

Svingdører som tidsmaskin

Café Comercial, etablert i 1887, er den eldste, og kanskje vakreste, kafeen i Madrid. Svingdørene til Glorieta de Bilbao er som en tidsmaskin: tre inn i et interiør med marmorsøyler, utsmykkede lysekroner og lærsofaer, og reis hundre år tilbake i tid. Flere bøker og filmer har blitt innspilt i denne historiske kafeen som en gang var som et annet hjem for mange forfattere, poeter, journalister og sjakkspillere. Nå er alle velkomne, og mange kommer på grunn av husets spesialitet: tykk, varm sjokolade med "churros", frityrstekte deigpinner.

+ Les mer

Se på kartet

Café Comercial, Glorieta de Bilbao 7, Madrid

Hemingway var her

Café Gijón åpnet dørene i 1888, og var tilholdssted for Generación del 27 i tiden før den spanske borgerkrigen. Gruppen av innflytelsesrike poeter og kunstnere, inkludert Salvador Dalí, Luis Buñuel og Federico García Lorca, elsket å samles her til litterære "tertulias". Det var på adressen Paseo de Recoletos 21 at Premio Café Gijón ble til, en av de viktigste litterære prisene i Spania. Men mer enn et århundre med historie har sin pris: et glass vin og en tallerken tapas er ikke billig her.

+ Les mer

Møteplass for de litterære: Café Gijón

Se på kartet

Café Gijón, Paseo de Recoletos 21, Madrid,

www.cafegijon.com
Ved siden av operaen: Café de Oriente

Dalís kjellerrestaurant

Terrassen på den berømte Café de Oriente har vakker utsikt til den pent anlagte hagen ved kongepalasset, og er populær blant besøkende på det tilstøtende operahuset, Teatro Real. Interiøret i kafeen er i overdådig barokkstil, med speilrammer i hardtre, messinglamper og røde plysjmøbler man kan synke ned i med en kopp kaffe og en avis. Forfattere, poeter og kunstnere pleide å møtes under det buede taket i kjelleren, der distingverte gjester i dag nyter haute cuisine.

+ Les mer

Se på kartet

Café de Oriente, Plaza de Oriente 2, Madrid,

www.grupolezama.es/portal/cafe-de-oriente/home

Foto

  • Café Comercial, litterært stamsted siden 1887: Francesc Esteve, Flickr
  • Møteplass for de litterære: Café Gijón: Jean-Pierre Lescourret, Getty Images
  • Ved siden av operaen: Café de Oriente: Luis Rodriguez, Flickr