KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Man Mo-tempelet: en fredfylt oase

Midt i hjertet av Hongkongs hektiske finansdistrikt ligger en fredfylt oase – Man Mo-tempelet. Dette tempelet er tilegnet to svært forskjellige guder: Man Cheong (litteraturens gud) og Mo (krigsgud). Tempelet ble bygget rundt 1847 av velstående kinesiske kjøpmenn under de første årene av det britiske koloniveldet i Hongkong.

Tempelet ligger på Hollywood Road, og utgjør sammen med Lit Shing Kung og Kung Sor det omfangsrike Man Mo-tempelområdet. Bygningene er atskilt av smale bakgater. Lit Shing Kung ble bygget for tilbedelse av alle himmelske guder. Kung Sor er en hall vest for tempelet, der de kinesiske innbyggerne samlet seg for å diskutere og løse lokale problemer.

Interiøret i Man Mo-tempelet
Interiøret i Man Mo-tempelet

Hong Kong

Røkelsesspiraler i tempelet

Lukten av røkelse

Utenfor tempelet sitter et stort antall spåkoner og -menn, ivrige etter å spå de besøkende. Innenfor er luften tung av duften av sandeltre og røkelse. Hvis du kikker opp, kan du se dusinvis av røkelsesspiraler som henger fra taket, et karakteristisk trekk ved Man Mo-tempelet. I uminnelige tider har kineserne brent disse spiralene for å tiltrekke seg gudenes oppmerksomhet. Spiralene er også kjent som "mat for gudene", og kan brenne i flere uker.
Rundt tempelområdet ligger det mange forretninger som selger brennbare gjenstander i alle former og størrelser. Kineserne mener at de kan bringe deres kjære trøst og lykke selv etter døden. Alt som ikke kan legges i graven, kan bli "sendt" senere. Det er årsaken til at disse forretningene selger ting som papirbiler, kameraer og pengesedler som vil bli brent i ovnene inne i tempelet.

Lykkefarger

Man Mo-tempelet er et storartet eksempel på tradisjonell kinesisk arkitektur, og er utstyrt med imponerende skulpturer, treskjærerarbeid og fargerike veggmalerier. Kunsten er utsøkte eksempler på kinesisk håndverk. Fargene rødt og gull er dominerende, og representerer de kinesiske fargene for hell og rikdom.

Fargene for hell og rikdom