Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Landskapsarkitekturens mestere

Yuyuan-hagen er et mesterlig eksempel på kinesisk hagearkitektur. I denne hagen i hjertet av Shanghai finnes vann- og steinformasjoner som er designet med den ypperste presisjon i henhold til prinsippene i Feng Shui. Den organiserte asymmetrien og den alternerende bruken av elementer gjør at hagen virker mye romsligere enn den faktisk er. Paviljongene, sikksakkbroene og de mange krinkelkrokene skaper en vakker hage å utforske.

Yuyuan-hagen ble skapt av den lokale offentlige tjenestemannen Pan Yanduan for om lag 400 år siden. I tillegg til de 50 paviljongene, terrassene og tårnene som var typisk for hager under Ming-dynastiet, la han til en rekke overraskende elementer. For eksempel den utsøkte Jadesteinen. Ifølge legenden skulle denne bikubeformede, værbitte steinen fraktes til keiseren i det nordlige Kina. Etter et skipshavari på Huangpu Jiang-elven i nærheten ble steinen værende i Shanghai, der den ble en perfekt tilføyelse til hagen.

En av paviljongene i Yuyuan-hagen
En av paviljongene i Yuyuan-hagen

Shanghai

Kinesisk hagedesign

Tradisjonelt ble kinesiske hager skapt av forfattere, lærde og aristokrater. Høyere offentlige tjenestemenn bestilte disse hagene som private tilfluktssteder der de kunne trekke seg tilbake etter en lang arbeidsdag for å konsentrere seg om sine kunstneriske sysler, som kalligrafi eller maling. Ideen var å konstruere en hage som skulle minne om naturens store verden. Utsikt, blomsterbed og rette linjer var følgelig bannlyst. Å designe hagen var en skikkelig utfordring både siden både plassen og midlene var begrenset. Og på grunn av mangelen på penger tok det 28 år å ferdigstille Yuyuan-hagen. Resultatet var imidlertid verdt innsatsen. Gå en tur langs stiene for å oppdage hagens mange hemmeligheter. Hvis du bruker fantasien, blir steinformasjonene til fjell, de beskjedne bambustrærne og furuene til uberørte skoger og dammene til verdenshav. Steinene i hagen skal være grove og røffe, med små groper. Når vannet vasker over steinene får gropene det til å sprute i alle retninger. Bladene og blomstene skifter farge etter årstiden, og får hagen til å fremstå annerledes.

“"Det finnes ikke noe sted der du kan se helheten, du må oppdage hagen bit for bit."”

Teritual på vannet

Ved siden av inngangen til Yuyuan-hagen ligger det eldste tehuset i Shanghai: Huxinting-tehuset. Inngangen til tehuset er ganske uvanlig, du kommer inn ved å krysse en sikksakkbro over en dam. Ifølge folketroen kan mennesker bli jaget av onde ånder. Men ettersom disse åndene bare kan bevege seg i rette linjer, vil de ikke kunne forfølge noen som går over en sikksakkbro. Så du ankommer uforstyrret til tehuset, der du kan smake en av de mange kinesiske tesortene. Spar appetitten til en deilig snack fra basaren i nærheten. Det er greit å være litt sulten når du besøker de mange bodene som selger kinesiske delikatesser som dampede melboller og nudler med oksekjøtt i soyasaus.

+ Les mer

Se på kartet

Anren Street, Shanghai, Kina