Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Et monument over folkemordet i Rwanda

Ingen annen hendelse har hatt så stor betydning for Rwandas historie som borgerkrigen i 1994. I løpet av 100 dager, og under de vaktsomme øynene til en fredsbevarende styrke fra FN, myrdet hutuer systematisk over en million tutsier. Minnesenteret i Kigali er et monument over et av de blodigste folkemordene i verdenshistorien.

Kigali Genocide Memorial Centre ble innviet til tiårsmarkeringen for folkemordet, i 2004. Senteret ligger i forstaden Gisozi, på stedet der 250 000 mennesker fant sitt siste hvilested i en massegrav ¬– et ubegripelig antall. Tre permanente utstillinger forklarer hvordan det hele fant sted: hvordan spenningen mellom de etniske gruppene i dette lille afrikanske landet vokste, hva som utløste folkemordet og hvordan tragedien kunne utspille seg rett for øynene for en betydelig fredsbevarende FN-styrke.

Genocide Memorial Centre i Kigali
Genocide Memorial Centre i Kigali

Kigali

Et mørkt kapittel i historien

Befolkningen i Rwanda består av en stor majoritet hutuer (90 prosent) og en liten minoritet tutsier (9 prosent). Tradisjonelt var det tutsiene som styrte landet. På 1400-tallet var Rwanda underlagt en tutsi-konge, og de fattige hutuene var undertrykte. Under belgisk kolonistyre økte forskjellen mellom de to folkegruppene enda mer.


Etter at landet ble uavhengig i 1962, gjorde hutu-majoriteten opprør og fordrev tutsi-eliten. Situasjonen forble eksplosiv mens hutuene satt ved makten, og FN sendte fredsbevarende styrker til området. Den 6. april 1994 ble flyet til president Juvenal Habyarimana, som var hutu, skutt ned i nærheten av flyplassen, en hendelse som antente en allerede spent situasjon. Tutsier og hutuer ble slaktet ned med macheter og dumpet i massegraver. På grunn av et mangelfullt mandat, men mest på grunn av manglende interesse for massakrene blant medlemsstatene i FN, lot de fredsbevarende styrkene være å intervenere, med katastrofale resultater.

“Så tidlig som på 1400-tallet ble Rwanda styrt av en tutsi-konge, og hutuene var undertrykte”

Tre utstillinger gir innsikt

Tilbake til Hotel Rwanda

Utstillingen gir innsikt i både opptakten til, forløpet for og følgene av hendelsene, og dokumenterer denne mørke episoden i Rwandas historie. For de som er interessert, er det også andre steder som kan besøkes. Et slikt sted er Hôtel des Mille Collines, som nå drives av luksuskjeden Kempinski. På den tiden var hotellet et tilfluktsted for tutsiflyktninger, som vist i filmen "Hotel Rwanda" fra 2004. Det tidligere presidentpalasset er nå et museum, og i hagen ser du vraket av presidentflyet. Det nasjonale minnesmerket over folkemordet og minnesenteret ligger i Nyamata, 30 kilometer utenfor Kigali.

Foto

  • Tre utstillinger gir innsikt: Flickr: lucianf