Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Museumsinsel: en øy full av kunstskatter fra hele verden

En av øyene i elven Spree huser så mye verdenskjent kunst at UNESCO har plassert den på sin verdensarv-liste. Ifølge FNs kulturkommisjon "illustrerer den unike samlingen av bygninger mer enn et århundre av moderne museumsdesign". Det begynte i det 16. århundre med lysthagen i nærheten av byborgen, og i dag huser museumsøya fem av de mest prestisjefylte museene i verden.

Tidligere sto Stadtschloss ("byslottet") fra 1500-tallet her på øya, men det ble sprengt i 1950 av DDR-lederen Walter Ulbricht, og er nå i ferd med å bli gjenoppbygget. Slottshagen finnes fortsatt, ved siden av den majestetiske Berliner Dom og Altes Museum, fullt av klassiske antikviteter. Men øya er mest kjent for sine fantastiske museer. Neues Museum huser samlinger av egyptisk og prehistorisk kunst, samt antikke gjenstander. Alte Nationalgalerie viser malerier og skulpturer. Pergamonmuseum huser enorme bygninger med klassiske antikviteter, og Bodemuseum har en samling mynter og Bysantinsk kunst. På rekke og rad: tre av Berlins mest berømte kunstskatter.

Nefertiti, hovedattraksjonen i Neues Museum

"Den vakreste kvinnen i Berlin"

Glem Marlene Dietrich og Hildegard Knef: Den vakreste kvinnen i Berlin er dronning Nefertiti. Hun hersket over Egypt i det 14. århundre før Kristus sammen med farao Akhnaton. Kalksteinsbysten av henne er over 3 000 år gammel, og har vært begravet mesteparten av tiden. Med unntak av noen småskader er Nefertiti fullstendig bevart. Hun ble gravd opp i 1912 av en tysk arkeolog på det stedet der atelieret til den kongelige billedhuggeren Tutmoses en gang sto. Nå kan hun beundres i Neues Museum.

Caspar David Friedrichs munk

Caspar David Friedrichs ensomme munk står ved havet kledd i en flagrende kappe. Denne "stillhetens maler" er berømt for sine romantiske landskaper. Men bare svært få av verkene hans befinner seg i Tyskland. I verket "Munk ved havet" fremstiller Friedrich mennesket, som vanlig sett bakfra, som noe lite i forhold til naturens storhet. Den lyse himmelen, den tomme stranden og det ensomme havet er overveldende. Maleriet vises i Alte Nationalgalerie, sammen med "Klosteret i eikeskogen".

"Munk ved havet" av Caspar David Friedrich
Pergamonmuseet

Et gresk tempel i Berlin

En antikk og overdådig utsmykket byport fra Babylon, et fargerikt representasjonslokale fra det 15. århundres Aleppo, en diger markedsport fra Milet – med en slik samling er det ikke rart at Pergamonmuseum er det mest besøkte museet i Tyskland. Hovedattraksjonen er Pergamonalteret, et gresk tempel fra det 2. århundre før Kristus, prydet med en 113 meter lang frise med avbildninger av guder og kjemper. Det enorme alteret ble utgravd i 1878 av en tysk arkeolog i det som nå er Tyrkia, sendt til Berlin og rekonstruert. Pergamonmuseet ble senere bygget rundt alteret.

+ Les mer

Se på kartet

Museumsinsel, Mitte, Berlin

Foto

  • Nefertiti, hovedattraksjonen i Neues Museum: Santiago Atienza, Flickr
  • "Munk ved havet" av Caspar David Friedrich: adatw, Flickr
  • Pergamonmuseet: pio3, Shutterstock