Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

En naturpark på en gammel plantasje

Bare fem kilometer fra travle Paramaribo ligger et fredelig naturreservat rundt en tidligere kaffeplantasje - Peperpot naturpark. En lett tilgjengelig gangsti fører gjennom en jungel som vokser blant rester av historiske bygninger. I dag har området blitt hjem for apekatter, fugler, sommerfugler og firfirsler. Her er også tropiske planter i overflod.

Denne frodige, 700 hektar store naturparken på den andre siden av Surinam-elven er perfekt for fot- og sykkelturer. Peperpot Park er lett tilgjengelig, bare en kjapp drosjetur fra byen. Du kan også leie en sykkel for å komme deg dit, eller kanskje ta fergen eller en charterbåt i tre (en korjaal, eller uthulet kano) til Meerzorg i Commewijne-distriktet. Du kan følge øst-vest-forbindelsen til veien til Peperpot for å komme til parkens billettkontor. Ikke glem at man i Surinam kjører på venstre side av veien!

Den grønne oasen Peperpot
Den grønne oasen Peperpot

Paramaribo

En levende jungel

Det som gjør Peperpot naturpark spesiell, er at det relativt lille området rommer så mange forskjellige treslag og dyrearter. En av planteartene er kaffeplanten, som ble sådd av nederlandske plantasjeeiere for flere hundre år siden. Selv i dag er plantene kjærlig omgitt av velduftende "kofi-mama"-trær, et passende navn på treet som gir skygge til kaffeplantene.


Observante besøkende vil raskt få øye på flokker av ekornaper og kapusineraper som svinger seg gjennom plantasjeskogen. Besøkende vil også ofte støte på iguaner, firfisler, sommerfugler og fargerike øyenstikkere. Men det er fuglene som er de mest iøynefallende jungelbeboerne. Se etter papegøyer, tukaner, ibiser, gribber og de mange tropiske sangfuglartene. Rundt den tidligere båtkanalen som går parallelt med stien vokser det mye "moko-moko", en lokal våtmarksplante som er perfekte hekkeplasser for fugler.

“Peperpot var en av de eldste plantasjene i Surinam”

Peperpot-plantasjen

Den 3,2 kilometer lange gangstien fører til den tidligere plantasjens historiske bygninger. Her finner du et kaffelager, en fabrikk og direktørboliger i tre. I nærheten ligger en kampong, en landsby der slavene og arbeiderne bodde, og der det fortsatt bor folk. Peperpot var en av de eldste plantasjene i Surinam. På slutten av 1600-tallet begynte kolonistene å dyrke tobakk her, senere også kaffe og kakao. Kanalene som fortsatt skjærer gjennom plantasjen ble brukt for å frakte kaffe til dammen. De nåværende eierne har plantet grønnsakshager langs teglsteinsslusene i kanalen.

Surinam-elven
Liljer ved Fort Nieuw Amsterdam

Fort Nieuw Amsterdam

En halvdagstur til Peperpot naturpark kan lett kombineres med et besøk på Fort Nieuw Amsterdam, som også ligger på den høyre bredden av Surinam-elven. Dette fortet, som ble grunnlagt i 1747, huser nå et friluftsmuseum der besøkende kan lære om koloniens militære historie. Fortet er omgitt av et parklandskap med mange vakre lokale trær, planter og blomster. Fra muren rundt fortet har man vakker utsikt til punktet der Surinam-elven og Commewijne-elven møtes. Her kan man ofte se elvedelfiner.