Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Nabolagspuber med historie

Under apartheid var de fleste pubene forbudt for den svarte befolkningen. Det førte til at illegale barer dukket opp i townshipene, steder der folk samlet seg for å drikke, diskutere og lytte til musikk. I det nye Sør-Afrika har disse "shebeens" blitt populære steder å gå ut om kvelden. Her kan du nyte en drink i en uformell atmosfære sammen med lokalbefolkningen.

Ordet "shebeen" kommer av det irske ordet "síbín", som betyr illegal whisky. Under apartheid hadde ikke disse stedene skjenkerett. Alkoholen ble vanligvis brent eller brygget hjemme – vanligvis av kvinner, de såkalte "shebeen-dronningene". I tillegg til å være drikkesteder, fungerte shebeenene også som møtesteder for svarte politikere, aktivister og advokater. Her kunne de snakke fritt om politiske og sosiale temaer, noe som gjorde disse stedene til viktige møteplasser i kampen mot apartheid.

En på hvert eneste hjørne

I dag har shebeenene skjenkerett, og har blitt trivelige og koselige nabolagspuber. Gjestene forteller med glede om alt som skjer i nabolaget, mens du nyter enten en "vanlig øl" eller en "umqombothi", en tradisjonell afrikansk øltype laget av mais. Her er også ofte levende musikk, fra jazz og reggae til DJs som spiller "kwaito", den sørafrikanske varianten av house. De fleste shebeener serverer enkel tradisjonell (og ofte ganske godt krydret) mat.

I townshipene finnes shebeener på omtrent hvert eneste gatehjørne. Noen av dem er ikke annet enn fire vegger med et bølgeblikktak, mens andre har blitt populære steder å se og bli sett. Wandie’s Place i Dube-distriktet i Soweto er et slikt sted. På 80-tallet valgte eieren, Wandile Ndala, ut gjestene med omhu av frykt for at det illegale skjenkestedet hans skulle bli avslørt. I dag vet alle hvor de skal finne ham, og han har til og med hatt besøk av kjendiser som Richard Branson, Will Smith og Chris Rock.

Andre shebeener har forblitt uforandret opp gjennom årene. Robby’s Place i Pimville, for eksempel, der sjefene i ANC undertegnet Frihetscharteret i 1955, er fortsatt det samme gamle enkle, uformelle stedet. Andre populære shebeener, er Tysons (også i Pimville), Vardos (Mapetla), The Rock (Rockville) og Boyce (Diepkloof).

Hipt i Greenside

Selv om Mamma’s (i Greenside) bare har eksistert siden 2003, og ikke kan skryte av en lysende fortid, er det en av de mest berømte shebeenene i Johannesburg. Det fargerike interiøret er inspirert av townshipene. Sebrastripene på veggene skaper et varm afrikansk miljø, atmosfæren er avslappet og cocktailmenyen omfattende. Om kvelden starter festen når DJ-en begynner å spille musikk. Søndag ettermiddag er det også levende musikk, perfekt for en avslappende ettermiddagsdrink.