KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Newcastle ved vannet

Byen Newcastle upon Tyne, mest kjent som bare Newcastle, er en av de mest hyggelige overraskelsene i Nordøst-England. Byen ligger ved even Tyne, og er inndelt i to deler som er bundet sammen av en rekke broer. Fra bøyd stål til granittsøyler – alle er de unike ikoner som gir byen karakter.

En spasertur langs Quayside vil alltid begynne eller slutte ved den nyeste av byens sju broer – Gateshead Millennium Bridge, innviet i 2001. Denne broen er unik i alle betydninger av ordet. Den uvanlige broen består av to stålbuer som er forbundet med kabler og vippeanordninger slik at skip kan passere. Broen har også kallenavnet Blinking Eye, fordi den ligner på et øye som åpner og lukker seg.

Broene over Tyne
Broene over Tyne

Newcastle

Kunst i kornsiloer

Newcastles nyere historie er like mørk som kullet som ble gravd ut her i mange tiår. En oppgangstid ble etterfulgt av en periode med høy arbeidsledighet. Skipsverft og gruver ble stengt og fabrikkhallene sto tomme.

De senere årene har man funnet nye bruksområder for mye av byens industriarv. BALTIC, som befinner seg i forhenværende kornsiloer på sørbredden av elven Tyne, like ved siden av Millennium-broen, huser et internasjonalt museum for samtidskunst. Museet har ingen permanent samling, men er i stedet vert for midlertidige utstillinger, som vises i fire rom. Kunsten er like variert som kunstnerne selv, og er hentet fra alle himmelstrøk – inkludert Newcastle.

Utsikten over elven Tyne fra 5. etasje viser en by i endring. Mangfoldet av byggestiler kan best beskrives som et sammensurium. Også på sørbredden ligger Sage Gateshead, en konsertbygning av glass, aluminium og stål som ligner litt på en Coca-Cola-flaske som har veltet. Langs nordbredden ligger noen eksepsjonelle viktorianske kjøpmannshus. På en høyde litt lenger borte markerer et vaiende flagg Newcastles middelalderborg. Utsikten fra museet er enda mer imponerende om natten, da Millennium-broen er opplyst.

+ Les mer

Se på kartet

Dette er BALTIC

Gateshead Quays, South Shore Road, Gateshead NE8 3BA, Storbritannia Google maps

BALTIC, et internasjonalt museum for samtidskunst
Tyne-broen og den solfyllte kaien

Et besøk hos Earl Grey

Fra Millennium-broen kan du gå en vakker spasertur langs Quayside mot de andre broene. Nå er det ikke lenger kullektere som seiler forbi. Den tidligere handelskaien har blitt en travel promenade med barer, kafeer og restauranter. Fra Tyne-broen går en av de interessante hovedgatene i Newcastle: Grey Street. Halvparten av de majestetiske bygningene langs Grey Street er monumenter, og i enden av gaten står en statue av Charles Grey (1764-1845), mannen som er bedre kjent som en "earl", og mer berømt for sin favoritt-te enn for å ha vært statsminister i Storbritannia.