Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

3 x natteliv i hippe Friedrichshain

Ingen annen europeisk by er så berømt (og beryktet) for sitt grenseløse natteliv som Berlin. Takket være ubegrensede åpningstider har natten ingen ende, og ingen steder er det sannere enn i Friedrichshain. Under den kalde krigen var dette strøket ved Spree-elven forfallent og shabby, men etter at muren ble revet, har det blomstret opp igjen. Her finnes tre nattklubber der du kan gi slipp på alle hemninger helt til tidlig mandag morgen.

Friedrichshain blir av og til omtalt som et kunstgalleri med innsiden ut. Det er kunst overalt, og spesielt på ytterveggene av de forlatte lagerbygningene, elektrisitetsverkene og viaduktene som er blitt omgjort til øyeblikksgallerier, geriljarestauranter og technoklubber. Noen av disse undergrunnsstedene blir nå drevet av kommersielle selskaper og har blitt mainstream, mens andre fortsatt holder fast ved sin alternative uavhengighet, mellom rustne rester etter fortidens industri, fargerik graffiti og eksperimentell musikk, med hippieaktige vibber av kjærlighet og fred. Over hele Friedrichshain vokser det fortsatt opp kulturelt ugress.

Friedrichshain ved Spree-elven
Friedrichshain ved Spree-elven

Berlin

Cassiopeia

Et nedlagt fabrikkskur med friluftskino

Cassiopeia holder til i et forfallent fabrikkskur ved siden av en skiftestasjon, og tiltrekker seg et overveiende ungt publikum. Stedet er en slags alternativ nattklubb over to etasjer, hver med sitt eget dansegulv. Det arrangeres ofte konserter og festivaler, og om sommeren har de også en Biergarten, en friluftskino og loppemarked på søndager. Beliggenheten bare understreker undergrunnspreget: For å komme inn i klubben må du krabbe gjennom et hull i veggen i Revaler Straße, rundt hjørnet fra Simon-Dach-Straße rett overfor Café Kültürzeit. Cassiopeia deler dette såkalte "RAW-Gelände" (industriområdet) med Berlins største skateboardhall og andre populære nattklubber som Astra Kulturhaus og Suicide Circus.

+ Les mer

Se på kartet

Cassiopeia, Revaler Straße 99, Friedrichshain, Berlin, www.cassiopeia-berlin.de

Houseparty hos Renate

Salon Zur wilden Renate er en nattklubb som er åpen fra lørdag natt helt til den siste gjesten skrur av lyset - vanligvis en gang i løpet av mandag ettermiddag. Det fraflyttede leilighetskomplekset har flere dansegulv fordelt på flere etasjer. I kjelleren er det en labyrint av korridorer og mindre rom. På loftet er det et VIP-område med et lite dansegulv. Om sommeren danser folk ute i bakgården. Renate føles ikke helt som en nattklubb, snarere som et houseparty som er ute av kontroll – akkurat som Berlins natteliv er ment å være.

+ Les mer

Hagen i Wilde Renate

Se på kartet

Salon Zur wilden Renate, Alt-Stralau 70, Friedrichshain, Berlin, www.renate.cc

Hagen i klubben

Labyrintaktig okkupert hus med disko og techno

Mange mener at klubben med navnet ://about blank er en perfekt etterfølger til den nå nedlagte Kater Holzig. I likhet med Salon Zur wilden Renate like i nærheten, holder denne klubben til i et okkupert hus med en labyrint av korridorer og rom som leder opp til to dansegulv. Musikken spenner fra disko og house til techno, dub step, drum 'n' bass og electro. Det arrangeres også hyppige konserter, filmvisninger og temafester. Hagen er også åpen om vinteren, og er en attraksjon i seg selv, med stoler rundt et leirbål, en hip-hop-tømmerhytte og et tredje dansegulv inne i et digert telt. Dans for å holde varmen.

+ Les mer

Se på kartet

Markgrafendamm 24c, Friedrichshain, Berlin, www.aboutparty.net

Foto

  • Cassiopeia: Steffi Reichert, Flickr
  • Hagen i Wilde Renate: Iwan Gabovitch, Flickr
  • Hagen i klubben: Tim, Flickr