KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

(N)ostalgi for DDR

Den 9. november 1989 ble Berlinmuren revet, noe som satte punktum for Øst-Berlins isolasjon fra resten av verden. Selv om Øst og Vest nå har vært forent i snart tre tiår, har mange fortsatt "ostalgi" for denne perioden. Besøkende i Øst-Berlin kan dra på Trabant-safari og få seg et ekte DDR-måltid i en lokal restaurant.

Det er 1949, og i fire år har Tyskland vært delt i ulike allierte okkupasjonssoner. Det gjelder også hovedstaden Berlin, som ligger midt i den sovjetiske sonen. Sovjetunionen har bestemt seg for å opprette en kommunistisk tysk Demokratisk Republikk (DDR, eller Øst-Tyskland) i sin sone, noe som skal få store konsekvenser. Mellom 1949 og 1961 flykter om lag 2,5 millioner mennesker fra Øst-Tyskland (og Øst-Berlin) gjennom den svakt bevoktede grensen. Økonomien lider, og det blir mangel på varer når folk fra Vest-Berlin strømmer over grensen for å hamstre billige produkter i Øst. Den 12. august 1961 bestemmer DDR seg for å løse problemet ved å bygge en mur tvers gjennom byen. Den 6. november samme år er Berlinmuren ferdig. Den har skapt en fysisk sperre mellom Øst og Vest.

Det indre området ved Berlinmuren
Det indre området ved Berlinmuren

Berlin

På veien med en Trabant

Den er knapt større enn en kakeboks på hjul, men en Trabant er perfekt hvis du vil utforske Berlin. Det er flere steder i byen som leier ut dette symbolet på det tidligere Øst-Tyskland. Ta deg en kjøretur til de ulike attraksjonene i Berlin, eller delta på en Trabant-safari, der en guide leder en rekke biler rundt i byen. Turen går innom flere historiske monumenter, og viser deg viktige levninger fra andre verdenskrig og DDR. Høydepunktene omfatter Riksdagen, Checkpoint Charlie og East Side Gallery. En morsom måte å utforske byen på.
Trabant-safari gjennom Berlin

Opplev DDR

For virkelig å forstå hvordan det var å leve i DDR, kan du besøke DDR-museet i strøket Mitte. Museet ble innviet i 2006, og har blitt et av de mest besøkte museene i Berlin. Museet dekker alle aspekter av livet i DDR, som utdanning, arbeid, skole og økonomi. Alle utstillingene er interaktive: Besøkende kan ta på alt, åpne skap og skuffer, bla gjennom seksualinformasjonsbrosjyrer og se på og lytte til spionasjeopptak. DDR-museet gir et autentisk glimt inn i fortiden.
Østtysk dagligstue i DDR-museet

En smak av historien

Gjester kan bokstavelig talt smake på fortiden i DDR-restauranten Domklause, ved elven Spree. Restauranten ligger i samme kvartal som det beryktede Palasthotel, der Stasi tok imot viktige gjester i DDR-tiden, og de gjenskaper hotellets originale oppskrifter. Bestill en Ketwurst (også kjent som hot dog) eller en Jägerschnitzel med pasta. Etter et solid måltid kan du slappe av på Ostel, et ungdomsherberge som er møblert med autentiske DDR-møbler, til pre-kapitalistiske priser - et dobbeltrom koster 32 euro per natt.

“Jägerschnitzel, hamburger og pølser: typiske DDR-retter”

Farvel, Lenin!

For de som vil vite mer om DDR, anbefaler vi filmen "Good Bye Lenin!" (Farvel, Lenin) fra 2003. Hovedpersonen Alex har levd i Øst-Berlin hele sitt liv. Da moren, som støtter det sosialistiske Øst-Tyskland av hele sitt hjerte, faller i koma i oktober 1989 og våkner til live igjen etter at Muren har falt, får han et stort problem: hun har et svakt hjerte, og den nye, kapitalistiske verden kan være dødelig for henne. For å redde moren, gjør Alex om leiligheten sin til et sosialistisk museum. Moren hans aner ikke at alt har endret seg. Knepet virker, helt til moren begynner å se på TV og kommer seg opp av sengen.

“Se filmen "Good Bye Lenin!" om livet i DDR”