Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Notre-Dame vokter over Paris

Notre-Dame de Paris befinner seg midt i byen, på Île de la Cité. Hele fjorten millioner mennesker passerer over terskelen hver år for å beundre katedralen innenfra. De som forserer de 387 trinnene opp til toppen av sørtårnet, får en fantastisk utsikt over byen og Seinen, og står ansikt til ansikt med de berømte griffene.

Notre-Dame de Paris betyr Vår Frue av Paris. Byggingen av denne gotiske katedralen tok til i 1163. Den ble ikke ferdigstilt før tidlig i på 1300-tallet. Under den franske revolusjonen i 1792 ble katedralen stormet og plyndret, og mange skulpturer og malerier gikk tapt. Notre-Dame undergikk omfattende restaurering under ledelse av arkitekt Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc på begynnelsen av 1800-tallet.

Rosevinduet i sørfasaden

Skattene i Notre-Dame

Notre-Dame huser mange kunstskatter. De mest slående er kanskje de fargerike vindusrosettene fra 1200-tallet. Den største befinner seg på sørfasaden. Dette enorme vinduet viser ulike scener fra det gamle og nye Testamentet, i 4 sirkler. Tre relikvier knyttet til Jesus oppbevares også i katedralen: En flis av korset, tornekronen og en av de hellige spikrene.

Ringeren i Notre-Dame

Mange gamle bygninger har en historie, en myte eller en legende knyttet til seg, og nesten alle kjenner Ringeren fra Notre-Dame. Historien stammer fra romanen Notre-Dame de Paris, forfattet av Victor Hugo i 1831. Den forteller om den pukkelryggede ringeren Quasimodo, som bor høyt oppe i tårnene i Notre-Dame, og som forelsker seg i den vakre sigøynerkvinnen Esmeralda. Kjærligheten hans ble ikke gjengjeldt. Historien er blitt adaptert for film flere ganger, og Disneys tegnefilm fra 1996 gjorde historien kjent for et publikum i alle aldre.

“I mange versjoner forekommer det at Quasimodo og Esmeralda kysser hverandre. Det skjer ikke i Hugos bok.”

Fantastiske griffer

Griffene på fasaden ble plassert for enden av avløpsrennene slik at regnvannet ikke skulle renne nedover veggene på katedralen. Andre beboere i tårnet, er de morsomme statuene (drôleries) på Galerie des Chimères. Disse monstrøse karikaturene var ment å skulle skremme bort demoner. De sitter på galleriene rundt tårnene, og vokter over Paris dag og natt. Skulptørene brukte livlig fantasi da de lagde disse halvt menneskelige, halvt dyrelignende statuene – elementer som nebb, slangehaler og ørnevinger gir dem et skremmende utseende.

Monsterfigurer på fasaden av Notre-Dame