KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Nyhavn: mye mer enn Carlsberg

Historien om Nyhavn er nesten like fargerik som de berømte husgavlene langs kaia. Skip, sjøfolk og store mengder børst har satt sitt preg på denne havna i tidens løp. Øldrikking er fortsatt et populært tidsfordriv: På solfylte dager er det som om hele København kommer for å ta seg et glass kald Carlsberg på kaia. Men Nyhavn har langt mer å by på.

Mange av husene i Nyhavn har vært bebodd av kunstnere og forfattere. Hans Christian Andersen bodde her, i tre forskjellige hus i løpet av livet. Mange av de berømte eventyrene hans ble skrevet her. Andersen bodde i flere år i nummer 20, der han skrev eventyret om Prinsessen på erten. Senere flyttet han til nummer 67, og etter tjue år til nummer 18, der han bodde i to år.

Fargerike husgavler i Nyhavn
Fargerike husgavler i Nyhavn

København

Med båt gjennom fargerike Nyhavn

København sett fra vannet

De mange kanalene i København er perfekte for en båttur. Dusinvis av båter legger hver dag ut fra Nyhavn, og tar passasjerene med for å se havneområdets severdigheter, som til Den lille havfrue og det moderne operahuset. Den finnes kanalcruise, hopp-av-og-på-turer og middagscruise. Mindre kjent, og høyst anbefalelsesverdig, er jazzcruiset. Denne båten har et komplett jazzband om bord, og tilbyr en halvannen times tur til høydepunktene i havneområdet.

+ Les mer

Se på kartet

Nyhavn, København, Danmark

Happy hour på kaia

Det kan være vanskelig å velge blant de mange kafeene langs kaia. En av de mest kjente barene er Nyhavn 17, en pub som har vært populær siden 1700-tallet. Den gang kom sjøfolk hit for å drikke, men i dag består klientellet av alle slags folk, som kommer innom for en whisky eller forskjellige typer øl. Det trivelige interiøret er dekorert med mørkt treverk, men det er like hyggelig ute: Når solen skinner er det uteservering på kaia, og man kan sitte og holde øye med folk og se på båtene som kommer og går.

Fra 1960- til 1980-tallet var Hong Kong bar førstevalget for sjøfolk som skulle lette på trykket til ut i de tidlige morgentimene. Klubben er fortsatt svært populær, ettersom den holder åpent etter at alle de andre barene har stengt. Bartenderne tapper øl sju dager i uka, 24 timer i døgnet. Dette er stedet for et nachspiel, eller for en kopp kaffe tidlig om morgenen.

Bar Nyhavn 17

Mindeankeret

I enden av Nyhavn står Mindeankeret, et stort monumentalt anker til minne om danske sjøfolk og offiserer som døde under den andre verdenskrig. Over 1700 menn kom aldri tilbake. Monumentet besto først av et trekors. I 1951 ble det erstattet av ankeret fra fregatten Funen, som var stasjonert på marinebasen på Holmen under krigen. Den 5. mai hvert år, dagen da Danmark ble frigjort i 1945, holdes det en offisiell seremoni her for å minnes de døde.

+ Les mer

Minneankeret

Se på kartet

Nyhavn 7, København, Danmark