Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Gamle Fort Zeelandia i Paramaribo

Fort Zeelandia står stolt ved bredden av Surinam-elven, i skyggen av århundregamle mahognitrær. Det var her Paramaribo oppsto, og der den lille handelskolonien vokste til en pulserende hovedstad med 290 000 innbyggere. Et besøk på fortet gir ikke bare en mulighet til å lære mer om surinamsk historie, men også til å beundre utsikten fra terrassen på museumskafeen.

Dette er et av de få steinmonumentene i det historiske sentrum av Paramaribo, der det meste ellers er bygget i tre. Og det er nettopp de karakteristiske røde teglsteinene midt i den eksotiske vegetasjonen og palmetrærne langs elvebredden som gir Fort Zeelandia dets unike sjarme. Det stjerneformede fortet har tre bastioner og ulike bygninger som omgir en liten borggård. De utvendige veggene er omgitt av hvite hus med store verandaer, bygget på 1800-tallet for å huse offiserene i den nederlandske kolonihæren.

En nederlandsk bosetting

I 1614 grunnla de første nederlandske innbyggerne en befestet handelspost i nærheten av en indiansk landsby ved elven. I 1651 tok de britiske troppene til lord Willoughby over bosettingen, og bygde den om til et ordentlig fort. Britene ble værende der til 1667, da de ble drevet ut av nederlandske bosettere, som kalte det for Fort Zeelandia. De nåværende teglsteinbygningene i fortet (steinene ble skipet fra Nederland) med grønne vinduslemmer, røde takfliser og smijernslykter, ble først bygget i 1784. En steintrapp fører fra borggården til korridoren med de tre observasjonspostene, hvor man har vid utsikt til den leirfargede elven.

Surinam museum

I dag huser fortet Surinam museum. De ulike bygningene rommer værelser fra forskjellige perioder, foruten utstillingssaler med bilder og historiske gjenstander. Der vises historien til urbefolkningen, kolonitiden og de ulike etniske kulturene i Surinam.


I det tidligere kruttlageret har man gjenskapt et apotek fra 1800-tallet, med en original disk og medisinflasker. En av de tidligere fangecellene fungerer nå som museumsbutikk, med delftblå fliser på veggene. Her kan du kjøpe lokale håndverksprodukter, postkort og bøker om Surinam.


På søndager er det omvisninger i fortet. Omvisningen tar ikke bare for seg fortets fargerike historie, men også avstraffelsene som slavene ble utsatt for her. En plakett i en av bastionene er til minne om en mer nylig tragedie, nemlig desemberdrapene i 1982. Kulehullene synes fortsatt i veggen på elvesiden: Femten politiske motstandere av Desi Bouterses militærregime ble henrettet her.

Skalamodell av det første fortet
Middag med utsikt til elven

Middag ved vannet

Fort Zeelandia kan skryte av en eksklusiv restaurant, Baka Foto. Om dagen kan du stikke innom for kaffe, sandwicher og salater. Om kvelden byr restauranten på vakre omgivelser for en middag med utsikt over Surinam-elven. Det sofistikerte kjøkkenet serverer fusionmat og internasjonale retter med surinamsk påvirkning. Prøv for eksempel pom med and og appelsin, eller en lokal tunfisk tilberedt på fire forskjellige måter. For et enklere måltid kan du gå til spisestedene i Waterkant, elvepromenaden i nærheten av museet. Smak på lokale spesialiteter som "saoto"-suppe (kylling- og nuddelsuppe), eller telo trie (frityrstekt kassava med stekt småfisk), og skyll det ned med et lokalt Parbo-øl.

Foto

  • Skalamodell av det første fortet: wisefly, Flickr
  • Middag med utsikt til elven: Brasserie & restaurant Baka Foto