Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

"En horchata, takk!"

Spanjolene elsker kalde småretter, noe som understrekes av de mange isbarene du støter på. Horchata, en deilig, forfriskende drink for de varme sommermånedene, er typisk spansk. Drikken er også populær ved juletider, da folk dypper turrón, en form for nougat, i horchataen. I Barcelona går denne drikken under det katalanske navnet orxata.

Den spanske horchataen stammer opprinnelig fra Valencia, og er en hvit, melkeaktig drikk laget av vann, sukker og chufas (jordmandler og tigernøtter). En perfekt horchata er søt, med en svakt bitter ettersmak, og skal serveres iskald. Mange barer og restauranter i Barcelona har sin egen oppskrift, den ene deiligere enn den andre. Hvis du ser et skilt med 'Hay horchata', betyr det at de har hjemmelaget horchata på menyen.

“Hei, prøv dette!”

Onkel Chés horchata

El Tío Ché er den eldste horchateríaen i Barcelona, og den har ligget i Poblenou-distriktet siden 1912. Ifølge den nåværende eieren havnet tippoldefaren hans, onkel Ché, i Barcelona ved en tilfeldighet. Den opprinnelige planen hans var å emigrere til Argentina, men den skar seg da han forelsket seg i en Barcelona-jente mens han ventet på båten. Onkel Ché fikk tilnavnet sitt på grunn av måten han tiltrakk seg kunder på : "Xe, prova!" (Hei, prøv dette!).

+ Les mer

Se kartet

El Tío Che, Rambla del Poblenou, 44-46, 08005 Barcelona, Spania

Tolitersflasker hos Sirvent

Et annet sted der folk i Barcelona gjerne kjøper fersk horchata, er hos Sirvent. Denne horchateríaen ligger på Carrer del Parlament, og bruker fortsatt den samme tradisjonelle oppskriften, med jordmandler fra Valencia. Og den fungerer. Tre generasjoner senere er køene om sommeren lengre enn noensinne. Sirvent er så populær at det er en enorm etterspørsel etter tolitersflaskene deres. Heldigvis selges drikken også i glass.

+ Les mer

Horchata

Se kartet

Sirvent, Carrer del Parlament de Catalunya 56, 08015 Barcelona, Spania

Bra for helsa

Folk som sverger til horcata mener drikken er utrolig bra for helsa. Allerede de gamle perserne og araberne var overbevist om dette, og drakk horchata av medisinske grunner. Hvis du trenger en skikkelig energiinnsprøytning, glem kaffe, og bestill en horchata i stedet. Drikken er rik på mineraler som kalsium, magnesium og jern, og bidrar også til å senke kolesterolnivået. For å sikre optimal kvalitet, finnes det en horhatakomité som skal sørge for at det bare brukes horchata med jordmandler fra Valencia, som ofte er håndplukket.

Chufas, eller jordmandler

Foto

  • Horchata: K. Yasuhara, Flickr