Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Oscar Niemeyers UFO

Den mest berømte bygningen i Rio de Janeiro ligger ikke i Rio i det hele tatt, men tvers over bukten i Niterói − en egen kommune som huser landemerket Museu de Arte Contemporânea. Museet er tegnet av Brasils mest berømte arkitekt, Oscar Niemeyer, og ligner på en snøhvit flygende tallerken, som står i skarp kontrast til den (som regel) knallblå himmelen.

For mer enn et halvt århundre siden tegnet arkitekten Oscar Niemeyer en helt ny hovedstad fra grunnen av – Brasília står nå på verdensarvlisten som et eksempel på modernistisk arkitektur. Da Niemeyer gikk bort i 2012 i en alder av 104 år, hadde han et langt og produktivt liv bak seg. 89 år gammel tegnet Niemeyer Museu de Arte Contemporânea med en veldig spesiell plassering i tankene: klippene like ved siden av den vakre Boa Viagem-stranden, med vidt utsyn til Sukkertoppen og Rios vakre bysilhuett.

Et museum uten kunst

Museu de Arte Contemporânea (MAC eller Samtidskunstmuseet) ble innviet i 1996. Reisehåndbøkene gir vanligvis lite informasjon om kunstverkene som stilles ut, ettersom museet ikke har noen særlig samling å vise frem. I stedet viser de midlertidige utstillinger av relativt ukjente brasilianske kunstnere. De store fargede vinduene ut mot bukten distraherer de besøkende raskt fra kunsten. Men likevel, bygningen og plasseringen er vel verdt turen over bukten. MAC er åpen fra tirsdag til søndag mellom kl. 10.00 og kl. 18.00.
Kryss bukten fra Rio de Janeiro til Niterói med en katamaran som tar 10 minutter eller en ferge som tar 20. Fra fergeterminalen kan du ta buss eller drosje til MAC. Kystveien går fra et portugisisk fort med en liten strand, forbi en voll der lokalbefolkningen ofte fisker, før den passerer Ilha de Boa Viagem − en liten øy med et kolonialt kapell − ruinene av et fort og en liten strand med brasilianske solbadere. Rundt svingen får du øye på Oscar Niemeyers UFO.

“Niemeyers UFO dukker opp like bak den lille øya Boa Viagem”

Utsikten trekker oppmerksomheten bort fra kunstverkene

Bukten og fortet

Niterói nås enten med katamaran eller med ferge fra fergeterminalen ved Praça XV de Novembro i Centro, sentrum av Rio de Janeiro. En stand på havnen i Niterói tilbyr kart med turistinformasjon, med tittelen “Niterói på tre dager”. Med en så imponerende nabo som Rio de Janeiro kan det nok være vanskelig for Niterói å tiltrekke seg besøkende i tre hele dager, men du kan lett tilbringe en hel dag på Ilha de Boa Viagem, og beundre den storslagne bukten og gå på omvisning i 1500-talls-fortet Santa Cruz. I helgene går det båt hver time til alle de tre stedene.

Fortaleza de Santa Cruz
Den lille øya Boa Viagem i nærheten av museet

Foto

  • Utsikten trekker oppmerksomheten bort fra kunstverkene: epstock, 123rf
  • Den lille øya Boa Viagem i nærheten av museet: William Kitzinger, Flickr