Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Otrobanda: den andre siden av Willemstad

Ordet Otrobanda, som er navnet på strøket på den andre siden av den berømte pongtongbroen i Willemstad, er papiamento for "den andre bredden". Mange mennesker krysser broen for å ta bilder av de pastellfargede husene langs Handelskade i Punda. Og i tillegg til den fantastiske utsikten, har den andre bredden også mange restauranter, luksushoteller og et stort kjøpesenter.

I sine koloniale velmaktsdager ble den raskt voksende Willemstad utvidet med et distrikt på den andre siden av St. Anna-bukten. Den "andre siden" ble snart den mindre populære delen av Punda. De som ikke fikk lov til å bosette seg innenfor bymurene, endte opp her, i beskjedne hus i smågatene. Dette tok til å endre seg i 1888. Etter at Dronning Emma-broen åpnet flyttet rike kjøpmenn over til den andre siden, og startet en ny æra ved å bygge romslige kjøpmannshus av den typen an kan se på Brionplein.

Fargerike hus i Otrobanda
Fargerike hus i Otrobanda

Curaçao

Uvanlig femstjerners hotellandsby

Mot slutten av det 19. århundret var det nye strøket Otrobanda like stort og overklassepreget som Punda. Men det varte ikke lengde. De koloniale lagerbygningene og små palassene forfalt, og Otrobanda ble bebodd av kriminelle. Likevel oppførte UNESCO strøket på Verdensarvlisten for å beskytte det mot videre forfall, noe som vakte interessen til den nederlandske entreprenøren og mangemillionæren Jacob Gelt Dekker.
Dekker hadde en visjon. Han kjøpte 100 hus fra kolonitiden og gjorde dem om til en vakker femstjerners hotellandsby, med svømmebassenger, butikker, restauranter, barer, et spa og et slaverimuseum. Prosjektet ble en stor suksess, og Kurá Hulanda, papiamento for "Nederlandsk gård", er nå medlem av den prestisjefylte organisasjonen Small Luxury Hotels of the World. Mange av de ansatte kommer faktisk fra det tidligere problemområdet i Otrobanda, som også langt på vei har blitt restaurert etter at hotellet ble bygget. Sammen med Punda utgjør Otrobanda nå sentrum av Willemstad.

“100 boliger fra kolonitiden ble gjort om til en fantastisk femstjerners hotellandsby.”

Feriested i et tidligere kolonihus

Fra nederlandsk fort til kjøpesenter

Et annet storslagent eksempel på den utrolige forvandlingen som har funnet sted i Otrobanda, er Riffort, et av de åtte fortene på Curaçao. Det ble bygget i 1828 på det østlige punktet av St. Anna-bukten, og utstyrt med 56 kanoner. Under annen verdenskrig ble fortet brukt av den amerikanske hæren, som stengte havnen for tyske ubåter ved hjelp av et enormt stålnett. Bastionen forfalt etter krigen, helt til man fant en ny anvendelse for det: Bak de metertykke veggene i Riffort finner man nå et luksuriøst kjøpesenter, dyre restauranter og et femstjerners hotell.

Foto

  • Feriested i et tidligere kolonihus: Charles Hoffman, Flickr