Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Paramaribo, en kulinarisk smeltedigel

Få mattradisjoner er så tilpasningsdyktige og fargerike som den surinamske. Takket være påvirkning fra de mange etniske gruppene som utgjør dette landet, er mattradisjonen i Paramaribo en virkelig smeltedigel, ofte i nærmest i bokstavelig forstand. Kreolsk, hindi, javanesisk, portugisisks-jødisk, nederlandsk ... hva vil du ha?

Roti-sjapper, små lokale kafeer (warunger), uformelle billigrestauranter... det er mange fremragende spisesteder over hele byen der du kan nyte et mangfold av surinamske mattradisjoner. De kreolske kafeene langs Waterkant er populære – perfekte for en middag i solnedgangen, med utsikt over Surinam-elven. Litt lenger unna bysentrum ligger det javanesiske strøket Blauwgrond, hvor man kan få en uforglemmelig surinamsk-indonesisk kulinarisk opplevelse. De berømte indiske rotiene fås på nesten hvert eneste gatehjørne i Paramaribo!

Paramaribo, en by for matelskere
Paramaribo, en by for matelskere

Paramaribo

Det kreolske kjøkkenet

Mattradisjonene til de afrikanske slavene har gitt Surinam noen fantastiske retter, som peanøttsuppe og "moksi alesi", en risrett med saltet fisk og grønnsaker. Enda mer berømt er ovnsretten "pom", som gjerne serveres ved festlige anledninger. Retten består av tayerpuré (tayer er en lokal rotgrønnsak) dekket med kylling, spekekjøtt og tomatpuré. Tradisjonelt var det en sosial begivenhet å tilberede og spise pom. Familier betalte for å få bruke den sentrale ovnen i nabolaget når de skulle lage retten. I dag finnes det også en kjappere variant av retten: pom-sandwich.

“Den festlige ovnsretten "pom" består av tayer med kylling, spekekjøtt og tomatpuré”

Baking av roti

Velkommen til roti-himmelen

Om lag en fjerdedel av innbyggerne i Surinam har indisk bakgrunn. Etter opphevelsen av slaveriet på slutten av 1800-tallet kom de fra Britisk Guyana og India til Surinam som kontraktarbeidere på plantasjene. De brakte med seg retter som karri, samosa og roti. I Surinam blir den lefseaktige rotien vanligvis servert i sammenrullet form, med kyllingkarri, poteter og lange brekkbønner. Lokalbefolkningen spiser retten uten kniv og gaffel. De bare brekker av et stykke roti som de bruker til å plukke opp de andre ingrediensene fra tallerkenen. Den beste rotien i Paramaribo finner du i spesialsjapper som Joosje (Zwartenhovenbrugstraat 9) eller Roopram (en kjede som selger mer en ti ulike typer roti, inkludert kylling, egg og lever).

En javanesisk kveld i Blauwgrond

For en kulinarisk og kulturell opplevelse drar matelskere til Blauwgrond-strøket for å spise middag. I dette javanesiske strøket i finnes en broket blanding av "warunger". Disse autentiske spisestedene er ikke annet enn et tilbygg eller en veranda ved siden av et bolighus. Kundene sitter ved enkle bord, og de små kjøkkenene tryller frem de deiligste indonesiske retter. Bestill en "saoto"-suppe med kylling, egg og grønnsaker. Lokalbefolkningen, fastboende utlendinger og turister kan også prøve seg på mer krydrede retter, som nasi (stekt ris), bami (stekte nudler) og satay (kjøtt på spyd med peanøttsaus). Kjøl deg ned med en forfriskende "dawet", en iskald kokosnøttdrikk!