Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Piazza Maggiore, hjertet av Bologna

Piazza Maggiore har vært et samlingssted for folk i Bologna i århundrer. Denne store plassen i hjertet av byen er omgitt av vakre middelalderbygninger som Palazzo del Podestà, Palazzo d'Accursio og, selvsagt, San Petrino-basilikaen med sin ufullførte grå fasade.

Bologna var en blomstrende by i middelalderen. På den tiden nøt innbyggerne stor frihet, tekstilhandelen blomstret og Bologna-universitetet ble grunnlagt som det første universitetet i verden. Piazza Maggiore var selve hjertet i denne progressive byen. Dette travle handelsknutepunktet tiltrakk seg kjøpmenn fra hele verden, og byregjeringen utførte sine plikter i de omliggende "palazzi". Den beste måten å oppleve Piazza Maggiore på, er å gjøre som studentene, sette seg på en uterestaurant, bestille et glass kjølig Chianti og nyte utsikten.

Ufullført fortid

Hvis du kikker opp, kan du nesten lese Bolognas rike historie på bygningsfasadene. Den ufullførte fasaden på San Petronio-basilikaen springer en i øynene. De første steinene til denne kirken bla lagt i 1390, men byggingen trakk ut i flere hundre år. Da bystyret beordret byggingen, brød de seg ikke om å søke godkjenning fra biskopen. Basilikaen var tross alt ment å skulle representere fristaden Bologna, en by som ikke var under bispedømmets åk. Men Paven ville ikke gi seg uten kamp, og fikk stoppet de ambisiøse byggeplanene ved å oppføre Archiginnasio-universitetet rett ved siden av byggeplassen. Paven ville at alle universitetsfakultetene skulle huses i den samme bygningen. På grunn av manglende finansiering og tekniske problemer ble byggingen av basilikaen omsider stoppet, og fasaden ble aldri fullført. I dag holder det kommunale biblioteket til i Archiginnasio.

+ Les mer

Atriet i Archiginnasio

Stor, større, størst

Kirken har allerede en temmelig formidabel størrelse, men var opprinnelig ment å overgå selve Peterskirken i Roma. Selv om fasaden er ufullført, er bygningen virkelig verdt et besøk. Innvendig pryder fresker av Giovanni de Modena og Jacopo di Paolo veggene, og basilikaen huser en av verdens eldste orgler, som dateres tilbake til det 15. århundret. Vitenskapen er også representert i kirken, som kan skryte av verdens største solur, foruten en Focault-pendel.

Det eldste palasset på Piazza Maggiore

Rett overfor basilikaen står det eldste palasset på Piazza Maggiore, Palazzo del Podestà. Det ble bygget rundt år 1200, og fungerte som sete for "podestà", den høyeste embetsmannen i byen og kollegene hans. Palasset ble raskt for lite for alle borgerne som var involvert i byens styre, og dermed ble Palazzo Re Enzo oppført som et tilbygg. Torre dell‘Arengo fra 1453 er verdt å merke seg. Dette tårnet huser den største klokken i Bologna, som ble brukt til å varsle befolkningen i nødsfall. Tips: Hvis du stiller deg under hvelvingen på den ene siden, kan du høre folk hviske på den andre siden.

+ Les mer

Palazzo del Podestà og Torre dell’Arengo

Enzo, den fengslede kongen

Palazzo Re Enzo er oppkalt etter kong Enzo av Sardinia, uekte sønn av den tysk-romerske keiseren Fredrik II. I 1249 led han nederlag i Fossalta, og ble tatt til fange av bologneserne. Om natten ble han sperret inne i et bur i Palazzo Re Enzo, men om dagen var han fri til å gjøre som han ville – inkludert å møte kvinner. Ryktet vil ha det til at han ble far til tre døtre og en sønn. Sønnen sies å være stamfar til Bentivoglio-familien, som senere ble herskere over Bologna. Til tross for gjentatte protester fra faren, forble Enzo i fangenskap helt til han døde i 1272.

Fasaden på Palazzo d’Accursio

Palazzo d’Accursio o Comunale

Palazzo d’Accursio o Comunale består av flere ulike bygninger som har blitt oppført over flere århundrer. I det 13. århundret levde den berømte juristen Accursius her, og arbeidet ved Bologna-universitetet. Bygningen ble senere brukt som sete for Anziani ("de eldste"), de høyeste magistratene i byen. Fasaden har en port med fallgitter, under en stor bronsestatue av den bolognesiske paven Gregorius XIII. I dag holder den kommunale kunstsamlingen til her, med malerier fra middelalderen og frem til det 19. århundret.

+ Les mer

Se på kartet

Palazzo d’Accursio o Comunale, Piazzo Maggiore, Bologna, Italia

Foto

  • Palazzo del Podestà og Torre dell’Arengo: magro_kr, Flickr
  • Fasaden på Palazzo d’Accursio: Marco Assini, Flickr