KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Plaza de Armas: Limas vugge

Plaza de Armas, også kalt Plaza Mayor, er Limas vugge. Det var her Francisco Pizarro grunnla Lima i 1535, noe som gjør den til den eldste plassen i byen. Den historiske storslagenheten reflekteres av bygningene omkring, som Palacio de Gobierno, Palacio Arzobispal og katedralen.

I kolonitiden var Plaza de Armas Limas økonomiske og kulturelle hjerte. Opp gjennom århundrene har plassen vært arnested for mange religiøse seremonier, markeder og tyrefekting. Også i dag er plassen et levende sted, og et godt utgangspunkt for å oppleve Limas historiske sus. På varme dager kjøler folk seg ned rundt den unike bronsefontenen, hovedattraksjonen i sentrum av plassen.

Palacio de Gobierno

Det imponerende presidentpalasset befinner seg ved bredden av Rimac. I inkaenes glansdager hadde stedet en sterk religiøs betydning, og det var her den siste inkaherskeren bodde. Etter den spanske erobringen bygget Francisco Pizarro palasset sitt på nøyaktig samme sted i 1535. Etter flere jordskjelv og branner, sto det ikke mye igjen av den opprinnelige bygningen. Et gammelt tre som ble plantet av Pizarro sies å være det eneste som står igjen fra den tiden. Dagens palass ble fullført i 1938.
Garde-vaktskiftet finner sted nøyaktig klokken tolv hver dag. Gardistene er et syn for øyet, i sine purpurrøde og blå uniformer. En (gratis) omvisning er definitivt verdt tiden den tar, men man bør bestille minst to dager i forveien. Det imponerende inngangspartiet og de overdådig dekorerte hallene er fantastiske. Mange av gjenstandene i palasset vitner om Limas koloniale historie.

+ Les mer

Palacio de Gobierno

Hvem var Francisco Pizarro?

Francisco Pizarro (ca. 1475-1541) var en spansk oppdagelsesreisende. I 1532 beseiret han inka-keiseren Atahualpa i kampen om landet. Tre år senere, i 1535, grunnla Pizarro byen Lima der Plaza de Armas ligger. Han fikk imidlertid ingen langvarig glede av suksessen, for i 1541 ble han drept av sine tidligere kolleger. Pizarro er gravlagt i katedralen.

Katedralen og Palacio Arzobispal

Katedralen er en av Limas best kjente bygninger. I 1535 la Francisco Pizarro ned grunnsteinen til den første kirken som ble bygget på stedet, og som senere ble ødelagt av et jordskjelv. Den nåværende katedralen dateres tilbake til 1746, og har både barokke og nyklassisistiske trekk. Når du besøker katedralen, bør du legge merke til det nydelig hvelvede taket og den mosaikkprydede graven til Pizarro.
Ved siden av katedralen ligger Palacio Arzobispal. Dette erkebispepalasset er nydelig dekorert med kostbare materialer som sedertre, mahogni og fliser fra Sevilla. Første etasje brukes til utstillinger av religiøs kunst. Annen etasje er møblert med antikke møbler, og brukes fortsatt av Limas erkebiskop i utførselen av hans offisielle plikter.

Lima-katedralen