Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Pomp og prakt i Schönbrunn slott

Schönbrunn slott er et av de mest imponerende barokkslottene i Europa, og en av Wiens toppattraksjoner. Slottet ble bygget på slutten av 1600-tallet som sommerresidens for keiserne i Habsburgimperiet. Marie Antoinette, Napoleon og keiserinne Elizabeth (bedre kjent som Sisi) har alle bodd i Schloss Schönbrunn på et eller annet tidspunkt. Du kan gjerne tilbringe en hel dag her. Ta den store omvisningen, og etterpå kan du more deg med en tur gjennom labyrinten.

Den opprinnelige bygningen på dette stedet var en jakthytte oppført av keiser Maximilian i 1559. Etter at tyrkerne ødela hytta i 1683, syntes Leopold I det var på tide å bygge noe nytt. Han ga den østerrikske arkitekten Johann Bernhard Fischer von Erlach i oppdrag å tegne et slott. Mellom 1745 og 1760 ble bygningen utvidet av arkitekten Nicolaus Pacassi, og under veiledning av keiserinne Maria Theresia skapte han et vakkert interiør i rokokkostil.

Det rikt dekorerte interiøret

Rom fulle av gull

På en rundtur i slottet får man et vakkert inntrykk av smaken, interessene og ambisjonene til de ulike keiserne og keiserinnene som har bodd her opp gjennom århundrene. Slottet har 1 441 rom, og den store omvisningen besøker 40 av dem. Et av høydepunktene er det imponerende Grosse Galerie. Dette rommet er fylt med speil, bladgull og fresker, og ble i sin tid brukt til banketter og mottakelser. En annet berømt rom er Salon der Kaiserin (keiserinnens salong). Dette rommet ble fullstendig renovert i nyrokokko-stil i 1854, og inneholder tre portretter av keiserinne Elizabeth. En annen spesiell ting er klokken foran speilet. På baksiden viser den tiden speilvendt, slik at keiserinnen kunne se tiden ved å kikke i speilet når hun var i salongen.

Schönbrunn slott i vakker belysning

Vandring gjennom labyrinten

De store hagene som omgir slottet er nesten like populære som det overdådige interiøret. Slottshagen er delt inn i ulike seksjoner, men den virkelige attraksjonen er labyrinten. Den opprinnelige labyrinten, anlagt mellom 1698 og 1740, hadde forfalt. En ny labyrint ble tegnet i 1998. Den ligner på den historiske modellen, og er full av morsomme attraksjoner for ung og gammel. Den har for eksempel et gigantisk kaleidoskop, der besøkende kan se seg selv fra enhver tenkelig vinkel. De som har sans for vanskelige matteutfordringer vil elske å løse regnegåten: tallene på flisene forteller hvor mange skritt du skal ta, og hvis du løser oppgaven ender du nøyaktig i midten.

Hagene ved Schönbrunn slott
Julemarked foran slottet

Foto

  • Julemarked foran slottet: Hannah Swithinbank, Flickr