KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Pomp og prakt i Praha-borgen

Den monumentale Praha-borgen, som dateres tilbake til 880, er det største borgkomplekset i verden og den mest berømte attraksjonen i byen. Opp igjennom århundrene har utallige konger bodd i dette komplekset av slott og kirker. I dag har Milos Zeman, presidenten i Tsjekkia, kontor her.

Borgen er i realiteten en liten by. Innenfor murene ligger flere gater og hele tre borggårder. Gardistene ved porten har vaktskifte hver time. Byggingen av denne slottssamlingen tok tretten århundrer å fullføre. Alt i alt dekker Praha-borgen et område tilsvarende sju fotballbaner, og du kan gjerne bruke hele dagen på å utforske komplekset.

Utsikt mot Praha-borgen
Utsikt mot Praha-borgen

Praha

Vakre kirker

Et av de mest iøynefallende monumentene innenfor borgmurene, er St. Vitus-katedralen. De slanke tårnene synes fra mils avstand, og er et nydelig eksempel på gotisk arkitektur. Det tok 600 år å bygge katedralen, og midtskipet ble først ferdig i 1929. St. Georg-basilikaen ble grunnlagt i 921, og befinner seg på plassen bak St. Vitus-katedralen. Det tilstøtende St. Georg-klosteret var det første benediktinerklosteret i den tsjekkiske regionen Bøhmen. Kirken er blitt delvis ødelagt av brann ved flere anledninger, noe som har ført til en variert blanding av arkitektoniske stilarter.

Slottsvakt

Til hest ned trappene

Det tidligere kongeslottet er en av de eldste delene av Praha-borgen. Slottet var opprinnelig bygget i tre, men i 1142 ble det erstattet med en steinbygning. Vladislavsky sal, den gotiske salen, er den mest interessante delen av slottet. Den ble fullført i 1502, og var i mange århundrer stedet der kroningen av konger og dronninger foregikk. Salen måler 62 ganger 16 meter, og er den største ridderhallen i Europa. Det er ikke vanskelig å se for seg hvordan kongene red på hest ned trappene og inn i hallen; ikke et uvanlig syn for noen århundrer siden. Valget av Tsjekkias president finner fortsatt sted her. De gotiske fangehullene under slottet rommer en utstilling om denne vakre bygningens historie. Detaljerte skalamodeller viser de ulike stadiene i slottets utvikling.

Slottshagene

Hagene, engene, blomsterbedene og fontene som omgir Praha-borgen er en fest for øynene. Ikke bare på grunn av skjønnheten, men også på grunn av den storslagne utsikten til borgen. Det finnes flere hager, hver med sitt eget særpreg: Kongehagen, Sørhagen og Hagen på muren. Fra Kongehagen (nordøst for kongeslottet) har man en fantastisk utsikt over Praha og elven Vltava. I motsetning til Praha-borgen, som ofte er full av folk, er hagene ofte stille og fredelige. Det er gratis adgang til hagene.

+ Les mer

De vakre borghagene

Se på kartet

Praha-borgen, Pražský hrad, 119 08 Praha 1, Tsjekkia