KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Den astronomiske klokken i Praha

Den astronomiske klokken i Praha, laget av urmakeren Mikuláš, er ikke bare vakker å se på, den er også en av de eldste og mest detaljerte klokkene som noensinne er laget. Denne klokken på rådhusfasaden er en av de viktigste attraksjonene i Praha. I tillegg til å vise tiden, viser den også månefasene og stjernekonstellasjonene.

Dette mesterverket ble installert i 1410, og rekonstruert i 1490 av en annen urmaker, mester Hanuš. I flere hundre år trodde man at det var han som hadde konstruert klokken, helt til man i 1961 fant et dokument som avslørte den virkelige historien. Klokken består av tre hovedkomponenter: en astronomisk urskive som viser tiden og sol- og måneposisjonene, en urskive med medaljonger som representerer månedene, og en mekanisme som hver time viser de tolv apostlene i prosesjon.

Døden står på høyre side av klokken

Bevegelige figurer

Hver dag på timeslaget, mellom kl. 08.00 og kl. 20.00, vekkes hele mekanismen til live. I tillegg til apostlenes mekaniske rundgang, er det også andre bevegelige figurer på utsiden av klokken. De representerer noe av det innbyggerne i Praha fryktet mest på den tiden: grådighet, forfengelighet og døden. Siden 1500- tallet har mekanismen som måler tiden blitt reparert og restaurert en rekke ganger. Den siste restaureringen fant sted i 1865. Det var også året da apostlene fikk plass på klokken.

“Legenden forteller at Hanuš ble blindet slik at han ikke kunne kopiere klokken noe annet sted”

Babylonsk tid

Den astronomiske klokken i Praha viser ulike tider: astronomisk, sentraleuropeisk, gammel tsjekkisk og babylonsk tid. Dette urverket i Praha er den eneste klokken i verden som viser babylonsk tid. Det finnes selvfølgelig en legende om dette særegne historiske kunstverket. Da mester Hanuš hadde fullført arbeidet med klokken, stakk etter sigende byrådet ut øynene på ham, slik at han ikke skulle kunne gjenskape mesterverket sitt i en annen by, og kanskje til og med forbedre det. Som hevn skal mester Hanuš ha ødelagt klokken like før han døde, og kastet en forbannelse over den. Legenden forteller at alle som har prøvd å reparere klokken har blitt gale eller har dødd – men som med legender flest er det ingen som vet om dette virkelig skjedde.