KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Operahusene i Praha

Praha er litteraturens, kunstens og fremfor alt musikkens by. Der levde Antonín Dvořák og Bedřich Smetana, to av verdens største komponister. Mozart hadde også et spesielt forhold til Praha – hans opera Don Giovanni hadde premiere her, og han skrev også en symfoni spesielt for Praha-publikummet.

I det 18. og 19. århundre blomstret den klassiske musikken i en by som var kjent som Europas konservatorium. Men under kommunistperioden ble det satt punktum for operaene og symfoniene, ettersom klassisk musikk ble betraktet som elitistisk. Tidlig på 1990-tallet, da jernteppet falt, gjenvant Praha den musikalske gnisten. Siden da har melodiene til de store mesterne blitt fremført i all sin prakt i byens vakre operahus: Godsteatret, Nasjonalteatret og Prahas statsopera.

Taket på Statsteatret

Mozart, en publikumsfrier

Det storslåtte Godsteatret er knyttet til et av de største musikalske genier gjennom alle tider: Wolfgang Amadeus Mozart. Han var Praha-publikummets favoritt, mer berømt her enn i hjembyen Wien, der operaen Figaros bryllup til og med ble bannlyst fordi det var for opposisjonelt. Men i Prahas Godsteater ble den samme operaen mottatt med ovasjoner nettopp på grunn av de politiske undertonene. Mozart dirigerte selv verdenspremieren på Don Giovanni i 1787, og operaen blir fortsatt satt opp på statsteatret i dag.

+ Les mer

Se beliggenheten på kartet

Godsteatret, Ovocný trh 1, Praha, Tsjekkia

Den tsjekkiske kulturens stolthet

Nasjonalteatret, med det storslagne gylne taket, er et viktig symbol på tsjekkisk nasjonal identitet. Mange av Prahas innbyggere ville på midten av det 19. århundre bygge et nytt teater som et landemerke på tsjekkisk kultur, men herskerne i Wien motsatte seg dette. Likevel gjorde en vellykket pengeinnsamling det mulig å nedlegge grunnstein for nasjonalteatret. Den første forestillingen, i 1883, var operaen Libuse av den berømte tsjekkiske komponisten Smetana. I dag setter teatret opp en lang rekke operaer og balletter.

+ Les mer

Et landemerke på tsjekkisk kultur

Se beliggenheten på kartet

Nasjonalteatret, Ostrovní 225/1, Praha, Tsjekkia

Statsoperaen

Prahas statsopera

Den vakkert dekorerte Praha statsopera ligger i nærheten av Wenceslas-plassen. I den vakre rokokkosalen kan man glede seg over operaer, balletter og konserter. På programmet står verker av kjente navn som Tsjaikovsky, Rossini og Donizetti, men også verker av mindre kjente navn blir satt opp her, som La Bohème av Ruggero Leoncavallo. I august og september hvert år avholdes en festival til ære for Verdi, og i ukene før jul brukes hele operahuset til klassiske konserter.

+ Les mer

Se beliggenheten på kartet

Prahas statsopera, Wilsonova 4, Praha, Tsjekkia