KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Uberørte Lille Bonaire

Om lag 800 meter fra kysten av Kralendijk, hovedstaden i Bonaire, ligger en liten, ubebodd øy. Det er Lille Bonaire, et beskyttet naturreservat som inngår i Bonaires nasjonale marinepark. Den circa seks kvadratkilometer store øya er et populært sted for dykkere, på grunn av det svarte korallrevet som begynner ved stranden og går ned til en dybde på 35 meter. I tillegg til fargerike fisker, finnes også havhester og sjeldne skilpadder.

Lille Bonaire, med sine perlehvite strender og asurblå hav, er et syn for øyet. Bare svært få av disse miniøyene i regionen er ubebodde. Det har vært mange eiendomsutviklere som har ønsket å bygge på øya. Det siste forsøket ble gjort i 1995, med en plan om å bygge et ferieanlegg med alt inkludert. Planene ble stanset av befolkingen på Bonaire, og Lille Bonaire ble gjort om til et beskyttet naturreservat med tilgang for allmennheten.

Et naturparadis

Lille Bonaire kan nås med taxibåt. Turen tar 25 minutter, og det er flere selskaper i Kralendijk som tilbyr skyss. Utforsk øya til fots, og gled deg over strendene. Du kan også snorkle eller dykke. Øya er faktisk ikke aldeles ubebodd, ettersom sjeldne karetter og lærskilpadder legger egg her. Enhver som oppdager et nytt skilpaddereir blir bedt om å rapportere det til kontoret for bevaring av havskilpadder i Bonaire, som da vil sørge for beskyttelse. På de tre saliñaene (saltsjøene) ser man ofte flokker av flamingoer som leter etter mat.
Når du vandrer omkring, kan du se spor etter tidligere beboere. Det er fortsatt noen slavehytter på østsiden, og et lite fyrtårn på sørsiden. På midten av 1800-tallet var kommandanten på Bonaire bekymret for kolerautbrudd, og Lille Bonaire ble brukt som karantenestasjon for skipene som ankom. Fortsatt kan man serestene av en legestasjon, med en gammeldags peis og en ovn.

Korallrev på Lille Bonaire

Sultne geiter

Tidligere var Lille Bonaire dekket av trær og busker. Det tok slutt i 1868, da øya ble solgt for 8000 gylden til en privatmann som satte ut geiter der. Geitene satte pris på grønnsværet, og spiste hele øya ren. Under navnet Den store geiteinnsamlingen ble alle dyrene fjernet fra øya i 1966. Siden da har det blitt tatt flere gjenplantingsinitiativer på øya, og noen trær har kommet tilbake. I 1999ble LilleBonaire gitt tilbake til befolkningen i Bonaire.

+ Les mer

Ørkenen på Klein Bonaire

Oh, island in the sun…

Harry Belafonte, den berømte sangeren fra Jamaica, har vært fan av Bonaire i mange år. Under en av sine dykkeutflukter ble han så sjarmert av Lille Bonaire at han kjøpte øya, og eide den en stund. Sangen "Island in the Sun" er tilegnet Lille Bonaire.