KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Progressiv kunst på Cobra-museet.

Lyse farger, kraftige linjer, fantasifulle figurer: Kunstbevegelsen Cobra startet en revolusjon innen europeisk kunst på 1940-tallet. Ingen flere tradisjonelle stillebener og gamle landskaper − i denne bevegelsen satt kunstnerisk frihet i høysetet. Dette var svært kontroversielt i samtiden, men i dag hører arbeidene til Cobra-kunstnerne til blant klassikerne innen nederlandsk kunst. På Cobra-museet kan du beundre de spennende arbeidene til kunstnere som Karel Appel og Corneille.

Cobra refererer til København, Brussels og Amsterdam, hjembyene til grunnleggerne av denne kunstbevegelsen: Karel Appel, Constant, Corneille, Christian Dotremont, Asger Jorn og Joseph Noiret. På en internasjonal kunstkonferanse den 8. november 1948 i Paris bestemte de seg for å sette punktum for den deprimerende etterkrigskunsten. De signerte et manifest der artistene forpliktet seg til bare å skape kunst som sprang spontant ut av forestillingsevnen deres, slik et barnesinn fungerer.

Cobra-museet i Amstelveen
Cobra-museet i Amstelveen

Amsterdam

Radikal kunst inspirert av barnetegninger

En stor del av den unike arven etter Cobra-gruppen er utstilt på Cobra-museet i Amstelveen, i nærheten av Amsterdam. Fugler, katter, slanger og fantasifigurer er hyppige motiver i disse lekende arbeidene. De nederlandske malerne Karel Appel, Eugène Brands og Anton Rooskens var ofte inspirert av barnetegninger - barn var tross alt frie, og ikke ødelagt av konvensjoner og regler. Denne friheten blir klart gjenspeilet i det inntagende maleriet Katter av Jan Nieuwenhuys og Lekemaleri av den danske kunstneren Asger Jorn.
Cobra blir nå betraktet som en ledende bevegelse innen moderne nederlandsk og europeisk kunst, men slik har det ikke alltid vært. Lokalene der kunstnere stilte ut på 1940-tallet ble ofte angrepet av sinte og til og med voldelige menneskemengder som anklaget kunstnerne for å ødelegge kunsten. En vanlig anklage var: "Selv et barn kunne ha malt det der". Omsider ble Cobra en stor suksess, og da dette målet var nådd, oppløste denne radikale bevegelsen seg selv i 1951. Cobra-bevegelsens innflytelse savner sidestykke, og effektene er fortsatt tydelige i dagens samtidskunst.

“"Selv et barn kunne ha malt det der."”

Dekket av tapet

Selv om Karel Appel ble en av de mest berømte og suksessrike nederlandske kunstnerne, hadde karrierens hans en treg start. Det generelle publikum på slutten av 1940-tallet likte ikke "rablingen og kludringen" hans. Til tross for dette fikk han i 1949 i oppdrag å male en freske på en vegg i kafeteriaen i Amsterdams rådhus. Appel laget maleriet Utspørring av barn, som viste sultne barn som stirrer ut i rommet. Embetsfolkene likte ikke å skulle spise lunsjen sin under dette bildet, og det oppsto en kontrovers. Fresken ble deretter dekket av tapet, og var skjult i en periode på 10 år. Det kontroversielle maleriet kan nå beundres i all sin glans i Bridges restaurant på Ouwezijds Voorburgwal i Amsterdam.
Utspørring av barn, av Appel