KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Slapp av i et hav av roser

Hvor kommer nye rosevarianter fra? Spør folkene på International Rose Test Garden i Portland, som ligger på en høyde med utsikt over byen. Det er her nye rosevarianter blir testet. Men for innbyggerne i Portland er det også et yndet pikniksted – og et sted for å fri.

Hvert år under City of Portland Gold Medal Awards blir de beste nye rosevariantene premiert. De nominerte variantene blir vurdert på grunnlag av styrke, motstand mot sykdommer, kronblader, stengelblader, form og duft. Prisvinnerne blir tildelt plass i gullmedaljehagen - Gold Medal Garden. En del av hagen er reservert miniatyrroser.

Et hav av roser
Et hav av roser

Portland, OR

Den første av sitt slag

Portland har en lang rosetradisjon. I 1888 begynte Georgiana Burton Pittock, hustruen til en kjent forlegger, en utstilling – i et telt i hagen sin. Sammen med venner og naboer stiftet hun Portland Rose Society. Denne foreningen av roseelskere åpnet den nåværende "testhagen" i 1917. Den er nå den eldste rosahagen i USA.

Hagen er en del av Washington Park, en grønn oase med utsikt over byen og omgivelsene fra toppen av en lang, smal høyde. I klarvær er utsikten fenomenal, og du kan se helt til Mount Hood. På nært hold kan du beundre de 7 000 roseplantene av om lag 550 ulike varianter. Rosene har en lang blomstringsperiode, fra april til oktober. De er på sitt mest storslagne i form og duft i juni.

Utsikt mot Mount Hood
En hagefontene

Shakespeare

Et av de mest populære stedene i hagen, er Shakespeare Garden, etablert som en donasjon fra LaBarre Shakespeare Club. Klubben mente det ville være fint å ha alle urtene, trærne og blomstene som spiller en rolle i Shakespeares stykker samlet på ett sted. Spesielt trærne trives utmerket. Men de har skapt så mye skygge at mange av plantene som opprinnelig ble satt ut her ikke har overlevd. Selvsagt er det også roser i denne delen av parken, alt sammen varianter som har fått navn etter karakterer i Shakespeares stykker.
Shakespeare var også svært begeistret for roser