Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Slapp av i Golden Gate-parken

Med to museer, flere hager og mange mil med grønt kan Golden Gate-parken best beskrives som San Franciscos lekeplass. Opprinnelig besto området av massive sanddyner, men i 1871 begynte arbeidet med å anlegge en park som skulle bli større enn Central Park i New York. Den grønne oasen tiltrekker seg nå 13 millioner besøkende i året.

Sivilingeniøren William Hammond Hall og gartneren John McLaren gikk sammen om å anlegge en offentlig park med rekreasjonsmuligheter og et enormt mangfold av planter og dyr. Det var nok ingen lett oppgave i det nokså ufruktbare strandområdet. Likevel ble hele 60 000 trær plantet i løpet av en fireårsperiode. I årenes løp ble parken utvidet, og stadig flere hager, museer og andre bygninger kom til.

Golden Gate-parken: en grønn oase
Golden Gate-parken: en grønn oase

San Francisco

Den japanske tehagen

Tradisjonell japansk te

Den japanske tehagen er en ekstremt populær del av parken. Hagen ble opprinnelig anlagt for California Midwinter International Exposition i 1894, og består av flere svingete stier, idylliske dammer, japanske broer og elegante skulpturer – alt satt sammen i perfekt harmoni. Naturligvis finnes det også et tehus som serverer tradisjonell japansk te – med en lykkekake.

Det høyeste punktet i parken

Den største innsjøen i Golden Gate-parken er Stow Lake, der du kan leie båt eller pedalbåt og komme deg rundt Strawberry Hill. Denne øya ligger midt i innsjøen, og er oppkalt etter de ville jordbærene som pleide å vokse her. Det er også det høyeste punktet i parken. Mellom trærne kan du skimte en fantastisk utsikt over parken, Golden Gate-broen og byen. Øya kan nås via to broer som fører til stien som ender på toppen av høyden. Ikke glem å se fossen, som dundrer ned fra klippene.

“Strawberry Hill har fantastisk utsikt over Golden Gate-broen”

Den nederlandske vindmøllen

Tulipaner og vindmøller

Like ved siden av stranden på vestsiden av parken ligger to iøynefallende bygninger: to vindmøller i nederlandsk stil, midt i det grønne landskapet. Ettersom jorda i dette området var ganske ufruktbar, trengtes disse to vindmøllene for å pumpe opp grunnvann for å vanne de mange plenene og hagene. Nå er de ikke lenger i bruk, og fungerer bare som dekorasjon. Ved foten av den nordre vindmøllen – også kjent som den nederlandske vindmøllen – ligger Queen Wilhelmina Tulip Garden, som står i full blomst i mars og april.

Tallrike attraksjoner under ett tak

Virkelig iøynefallende er California Academy of Sciences, som åpnet i 2008, tegnet av den berømte italienske arkitekten Renzo Piano. Bærekraft var hovedfokus under oppføringen av komplekset, som omfatter et "levende tak": en komplett hage med om lag 1,7 millioner planter.
Inne i bygningen ligger Morrison Planetarium, Steinhart Aquarium, Kimball Natural History Museum og den fire etasjer høye Rainforest of the World-kuppelen. Jordskjelvutstillingen er verdt et besøk. Her simuleres de største jordskjelvene i San Fransiscos historie (i 1906 og 1989). Besøkende kan oppleve skjelvene i Shake House, en rekonstruert viktoriansk bygning med utsikt til de berømte fargede husene (the Painted Ladies) på Alamo Square. Du kan også klart kjenne forskjellen mellom de to skjelvene. "Moro" er kanskje ikke det riktige ordet å bruke om denne opplevelsen, men den er definitivt noe for seg selv.
Bærekraftig tak