KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Ta trikk 28 gjennom det historiske Lisboa

De knirkende, gule veterantrikkene til transportselskapet Carris ser ut som om de hører hjemme på museum. Likevel er de et av de beste alternativene når det gjelder å komme seg rundt i byen. Trikk 28 er berømt. Den tar passasjerene med på en førti minutters rundtur opp (eller ned) langs åssidene, gjennom gamle nabolag som Graça, Alfama og Baixa, langs mange historiske attraksjoner, inkludert katedralen og borgen.Todos a bordo!

Lisboa er en av de billigste hovedstedene i Vest-Europa. Men det gjelder ikke nødvendigvis for transport: En rundtur i en toetasjes turistbuss koster rundt 15 euro. Et dagskort for trikken koster 6 euro, og er et bedre tilbud. Da kan du kjøre trikk over hele byen hele dagen, om du vil. Ikke rart at linje 28 er populær blant turister.Gå om bord i den gammeldagse gule trikken, og gjør deg klar for en rask og humpete kjøretur gjennom Lisboas svingete gater.

Opplev historiske Lisboa med trikk
Opplev historiske Lisboa med trikk

Lisboa

Elétrico 28: turisttrikken

Etter at den første hestedrevne trikken ble introdusert i 1873, vokste nettverket av trikkelinjer i Lisboa enormt. På 1950-tallet var det 27 trikkelinjer, men nå er det bare fem igjen. Trikk 28 – eller "Elétrico 28" – er den mest populære linjen, og går fra Martim Moniz-plassen til bydelen Prazeres.
Ifølge rutetabellen skal turen ta førti minutter, men i realiteten bruker tretrikken ofte en time for å komme seg gjennom de mange kurvene i de smale gatene, der stigningen kan være opp til 14 prosent. Underveis passerer trikken flere attraksjoner, som Castelo de São Jorge, som ligger på den høyeste åsen i Lisboa. Gå av her, og kombiner et besøk i den århundregamle borgen med en kopp kaffe på Miradouro Largo Portas do Sol, en terrasse med en fantastisk panoramautsikt over Alfama-strøket og den asurblå elven Tejo. Deretter slingrer trikken seg nedover middelaldergatene i Alfama til det gamle strøket Baixa. Underveis passerer den Sé-katedralen, en annen attraksjon man ikke bør gå glipp av.
Turen fortsetter gjennom sjarmerende og slitne Bairro Alto, kunstnerstrøket Chiado, og til slutt Campo Ourique, som er endestoppet. På det daglige matmarkedet her kommer folk for å handle ferske grønnsaker, frukt, fisk og kjøtt. Om ettermiddagen og kvelden tiltrekker matmarkedet seg hippe folk i trettiårene som kommer hit for å spise og drikke - et perfekt sted for en sen lunsj. Vis-à-vis endeholdeplassen ligger Cemitério dos Prazeres, det siste hvilested for mange berømte portugisere. Gravlunden er vel verdt et besøk før du tar trikken tilbake til byen.
Den gule trikken er hundre år gammel