KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Rizal-parken, til minne om en populær filippiner

Siden Metro Manila lider av en alvorlig mangel på grønne lunger er Rizal-parken en svært avholdt tropisk oase. Det er her lokalbefolkningen drar for å spasere, drive med sport, synge eller ha piknik. I kolonitiden pleide den rike eliten å komme hit etter søndagsgudstjenesten i katedralen i Intramuros, og paradere gjennom den kinesiske hagen i "Luneta", som parken den gang ble kalt.

Rizal-parken er ikke bare Manilas grønne lunge, den er også et viktig historisk sted: Det var her frihetskjemperen José Rizal ble henrettet den 30. desember 1896, etter å ha sittet fengslet i et fangehull i Fort Santiago. Hans død ga satte i gang den filippinske revolusjonen, som omsider gjorde slutt på tre århundrer med spansk styre. Rizal blir fortsatt hedret som nasjonalhelt på Filippinene, og minnet om ham holdes levende i museet inne i fortet. Det imponerende Rizal-monumentet i parken voktes av vaktposter i full uniform.

Piknikplener og prydhager

Rizal-parken er den største byparken i Asia, og strekker seg helt fra Manila Ocean Park langs bymuren ved Intramuros til Filippinenes teknologiske universitet. 54 hektar med piknikplener, prydhager, dammer med fontener og en paradeplass der Filippinenes president taler til folket. Parken har også en kinesisk hage med romantiske broer over en dam, og en smakfull japansk hage med en storslagen inngangsportal og små pagoder. En ambisiøs (og kontroversiell) hovedplan ga en høyst tiltrengt oppussing: Nasjonalmuseet er gjenåpnet, og bygningene i parken har blitt renovert. I tillegg til et nytt besøkssenter finnes også flere restauranter, butikker og boutiquehoteller.

“Rizal-parken strekker seg fra paradeplassen til universitetsområdet: 54 hektar med piknikplener og prydhager”

Rizal-parken om natten

Rizals dødsscene i bronse

Rundt Rizal-parken ligger noen av Manilas mest interessante attraksjoner. Nasjonalmuseet viser filippinsk kunst fra det 18. århundre og frem til i dag, inkludert det enorme maleriet "Spoliarium" av Juan Luna. Det tilstøtende Filippinske folkemuseet rommer arkeologiske og antropologiske samlinger. I Planetarium kan du kikke opp på stjernehimmelen, og Oceanarium avslører undervannsverdenens hemmeligheter. Bronsedioramaet ved siden av José Rizal-monumentet inneholder nasjonalheltens levninger, og fremstiller den dramatiske avslutningen på livet hans. Golfentusiaster kan spille på den spennende 18-hull golfbanen ved siden av bymuren.
Nasjonalhelten Rizals død i bronse