Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Rotterdams retro-ikon: Euromasten

Havnen, Erasmus-broen, sommerkarnevalet? Nei, det er Euromasten som har vært Rotterdams ikon i mer enn et halvt århundre. Tårnet ble opprinnelig bygget til blomsterfestivalen Floriaden i 1960, og har senere fått nesten dobbelt høyde. Euromasten har vært en populær attraksjon i flere tiår, og er fortsatt det høyeste utkikkstårnet i Nederland.

Navnet Euromast er valgt med omhu. "Euro" fordi Rotterdam er en av de viktigste havnene i Europa, og "mast" fordi ordet betyr det samme på engelsk, nederlandsk og en rekke andre språk. For å stabilisere giganten består tårnfundamentet av en diger betongblokk som er gravd ned i bakken. Utkikksplattformen i 100 meters høyde har en 360 graders panoramautsikt over Rotterdams bysilhuett. Og om det ikke er nok, kan du ta glassheisen opp til den 185 meter høye toppen av Space Tower.

Et ikon for Rotterdam: Euromasten
Et ikon for Rotterdam: Euromasten

Fra Euromast til Space Tower

I 1960 åpnet prinsesse Beatrix den aller første Floriaden i Nederland. Den 100 meter høye Euromasten var den største attraksjonen i en park med blomsterbed, paviljonger og en taubane. Det var den høyeste bygningen i Rotterdam på den tiden, og litt av en prestasjon - arkitekten, Huig Maaskant, strakk seg til det ytterste med dette prosjektet. Fundamentet består av en betongblokk som veier nesten to millioner kilo, og det asymmetriske kråkereiret i stål og glass veier 240 000 kilo. Kolossen (som nå huser en restaurant) ble bygget på bakken, og heist opp til 100 meters høyde på fem dager.
Selv etter Floriaden var Euromasten en toppattraksjon, og tiltrakk seg en halv million besøkende hvert år. 10 år senere var ikke masten lenger den høyeste bygningen i Rotterdam. Et nytt tårn ble bygget på toppen av det gamle: Space Tower med Euroscoop, en glassheis som roterer på veien opp til den 185 meter høye toppen.

“Med en høyde på 100 meter var Euromasten den høyeste bygningen i Rotterdam i 1960. Nå, med 185 meter, har tårnet fortsatt rekorden.”

1960-tallet: 100 meter høyt

Rappellering, middag eller en femstjerners suite

"Alt forandres, bortsett fra utsikten." Slik lød beskrivelsen da Euromasten fikk en omfattende renovering ved starten av de nye årtusen. Masten ble gjenåpnet i 2004 med en splitter ny restaurant i kråkereiret. Her kan du nyte brunsj, lunsj, ettermiddagsmat eller middag, alt med den samme fabelaktige utsikten. Interiørarkitekten Jan des Bouvrie har dekorert to luksussuiter på toppen av restauranten. Fra kl. 22.00 til kl. 10.00 har hotellgjestene utkikksplattformen for seg selv – den høyeste balkongen i hele Rotterdam. En annen nyhet er muligheten til å rappellere ned fra tårnet - nerver av stål er obligatorisk.

Hotellgjestene har en eksklusiv utsikt om natten

Foto

  • 1960-tallet: 100 meter høyt: Lex de Herder, Rotterdamimagebank.nl
  • Hotellgjestene har en eksklusiv utsikt om natten: Marc Heeman, Rotterdamimagebank.nl