Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Surdeigsbrød i San Francisco

I tillegg til fisk, krabbe og Ghirardelli-sjokolade, er San Francisco også kjent for en annen kulinarisk tradisjon: surdeigsbrød. En litt syrlig smak, myk innside og sprø skorpe karakteriserer denne klassiske lekkerbiskenen fra Bay-området. Du får tak i dette brødet over hele byen, men det er noen steder det er verdt å ta en liten omvei for.

Historien om surdeigsbrødet begynner i gullrushets dager i California. På grunn av den stadige tilstrømmingen av nye lykkejegere økte befolkningen i San Francisco rundt år 1846 fra noen få hundre til noen få hundre tusen. Blant disse var den franske bakerfamilien Boudin, som ankom i 1849. De brukte naturlig gjær og bakterier i brødbakingen, men resultatet viste seg å bli et helt annet i San Francisco-klimaet enn hva det ble i Frankrike. En helt ny type brød ble til: surdeigsbrødet.

San Francisco: surdeigsbrødets by
San Francisco: surdeigsbrødets by

San Francisco

Brød fra gullrushets dager

Boudin-bakeriet var det første bakeriet i San Francisco som bakte surdeigsbrød. Det ble raskt svært populært, og hver morgen var kafeen fullstappet av gullgravere som kom for å nyte en solid frokost før de dro ut for å grave etter lykken. Boudin-bakeriet eksisterer fremdeles, og har nå en rekke filialer i byen og andre steder. Brødet blir fortsatt bakt etter den originale oppskriften fra 1849.
Selv om køene alltid er lange, hevder mange av innbyggerne i San Francisco at det beste surdeigsbrødet i byen fås hos Tartine Bakery i Mission-strøket. I helgene strekker køen seg gjerne rundt hele kvartalet. Det er stort sett lokalbefolkningen som kommer, noe som sier sitt om kvaliteten. Brødet tas ut av ovnen klokken fem om ettermiddagen, og blir gjerne solgt ut i løpet av en time. Acme Bread Company i Ferry-bygningen har også gode surdeigsbrød, og de bakes hele dagen.

Boudin introduserte surdeigsbrødet
Spiselig suppetallerken

Suppe fra en brødtallerken

Brødtallerkener av surdeigsbrød er også populært. På en typisk kveld i San Francisco, med mye vind, tåke og salt sjøluft, er det ingen ting som kommer opp mot varm suppe i en brødtallerken. Suppetallerkenen er laget av surdeigsbrød, og kan spises. Selv om den spiselige suppetallerkenen ikke ble oppfunnet i San Francisco, er det en kulinarisk spesialitet fra regionen når det kombineres med clam chowder (fiskesuppe). Restaurantene rundt Fisherman’s Wharf kan anbefales varmt for denne kulinariske lekkerbiskenen.

Foto

  • Boudin introduserte surdeigsbrødet: Dan Dickinson, Flickr