KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Sinnsro i Bangkok

Kongepalasset, et enestående eksempel på thaiarkitektur, er bare ett av Bangkoks mange underverk. Hver eneste lille bit av komplekset er dekorert. Detaljene man finner på titusenvis av takstein, forgylte treskjæringer og den mytiske garden er rett og slett utrolige. Komplekset består av dusinvis av bygninger, så ett besøk er ikke nok.

I det gamle senteret av Bangkok er det travelheten som hersker. Tuk-tuker og bybusser raser langs veiene, mens unger leker med drager på gresset ved siden av palassets murer. De glinsende takene er synlige fra gaten, men den virkelige skjønnheten i komplekset kan man bare oppleve innenfor murene. Her hersker en rolig og fredelig atmosfære. Det er bare så vidt man hører lydene fra gatene utenfor.

Et himmelsk sted

Kongepalasset ble bygget i 1782, da kong Rama I tok makten fra sin forgjenger, Taksin. Sistnevnte hadde et palass på vestbredden av elven, men Rama I ville ha sitt eget maktsete, og bygget dette palasset på østbredden. Palasset ble bygget i tre, og thailenderne var overbevist om at kongen var en personifisering av den største guddommen deres, Narayana. Ettersom guder lever i himmelen, sørget snekkere og håndverkere fra hele landet for at palasskomplekset ble et himmelsk sted.

I dag består komplekset av gallerier, plener, et mausoleum, et bibliotek, kapeller, auditorier og kongelige leiligheter. Over alt finner man den mest dekorative overflod man kan forestille seg. Chakri Maha Prasat (tronerommet) er et storslagent eksempel på den spesielle blandingen av thailandsk og europeisk arkitektur. Rama V, som var konge fra 1868-1910, ville opprinnelig ha et palass i europeisk stil, og ga to britiske arkitekter i oppdrag å utforme det. Hovedministeren hans rådet ham til å integrere thaielementer i palasset, derav de typiske thailandske takene i grønt og gull.

En mytisk gardist beskytter palasset

På hellig grunn

For mange thailendere er ikke hensikten å besøke selve palasset, men templet for Den smaragdgrønne Buddhaen. Templet er likte imponerende utvendig som innvendig. Gullstupaer og statuer av mytiske gardister danner en ramme rundt templet, og rundt denne samlingen av buddhistisk kunst finner man en mur som fremstiller Thailands nasjonalhistorie. Flere meter av murmaleriene fremstiller Ramakien, det episke thailandske diktet der Hanuman og apehæren hans samt idealistiske konger spiller hovedrollene.

Hver dag mottar templet en prosesjon av troende som kneler, ber og ofrer til statuen av Den smaragdgrønne Buddhaen. Denne oppmerksomheten skyldes til dels statuens historie. I århundrer reiste den sammen med kongen fra by til by, og det ble sagt at den ga hell og lykke til alle som tilba den. Enten dette er sant eller ikke, tar mange thailendere seg tid til å besøke den Smaragdgrønne Buddhaen. For å være på den sikre siden…

Murmaleriet

Ramakien kommer til live

Utdrag fra det episke diktet Ramakien fremføres på flere Bangkok-teatre. Skuespillerne danser til tradisjonell thailandsk musikk sammen med mytiske dukker det er vanskelig å styre. Dette er en kunst som krever mange års praksis. I enkelte teater bruker skuespillerne kostymer og spiller de ledende rollene. Blant annet vises forestillinger på Joe Louis dukketeater, Siam Niramit-teatret og Nasjonalteatret.

Ramakien-marionetteteater