Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Shopping i et gate full av dufter

Zhongshan Lu er en historisk handlegate i Xiamen der fotgjengerne råder grunnen. Duftene blant de koloniale bygningene skifter for hvert skritt, fra et streif av parfyme fra en boutique til krydderlukt fra en matbod. Enten du er på utkikk etter kandiserte hagtornfrukter eller broderte silkestoffer kan du være sikker på å finne en uimotståelig lokal spesialitet her.

Europeiske kjøpmenn kom til Xiamen for hundrevis av år siden, takket være nærheten til den maritime silkeveien. Denne handelsruten har satt sitt preg på byen: du finner hundrevis av butikker, varehus og restauranter langs Zhongshan Lu, den mest velstående gaten i byen. Det er så mye å se langs denne gaten, som skjærer gjennom det historiske sentrum av Xiamen, at det er vanskelig å fatte at den bare er en kilometer lang.

En spasertur blant gull og silke

Om kvelden, når de intrikate fasadene på de koloniale husene belyses, kommer skjønnheten i Zhongshan Lu virkelig til sin rett. Og ettersom butikkene her stenger dørene sent og mange av spisestedene er åpne døgnet rundt, virker det ikke som om noen har det travelt. De populære varemagasinene Hualian og Paris Spring tilbyr produkter som lokale broderier – fantastiske mønstre med mytiske dyr fremstilt med fargerik silke på svart bakgrunn. Kineserne er også glade i gull: gullsmedkjeden Jinlu er et populært sted for å titte i butikkvinduer.

“Zhongshan Lu kommer til live om kvelden”

Tanghulu: altfor søt frukt på pinne

God gatemat

Zhongshan Lu starter og slutter ved sjøsiden, så havet er aldri langt unna. Fersk hummer, krabbe og skalldyr er utstilt på håndtrallene, og wokkes på stedet til de deiligste retter. Andre matboder stiller ut bambuskurver med dampede innbakte reker. Og litt lenger borte finner du stekebrett med fresende fiskefingre.


En av de tradisjonelle rettene fra Xiamen er peanøttsuppe, som du får for en slikk og ingenting i restauranten i nummer 20. Stekte og kandiserte peanøtter blir også solgt som søtsaker. Kineserne har definitivt ingenting imot søtsaker: bodene langs Zhongshan Lu selger «tanghulu», en snack fra Beijing som består av en frukt (vanligvis kinesisk hagtorn) på en bambuspinne. Frukten er dyppet i sirup for å nøytralisere den sure smaken og gi den en søt vri. Foretrekker du noe ordentlig søtt? Prøv dette: en grillspyd med biter av ananas, kiwi, mandarin og jordbær dyppet i sirup!

+ Les mer

Se på kartet

Zhongshan Lu Shangquan, Siming Qu, Xiamen, Fujian, Folkerepublikken Kina, 361001