Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Shopping i Kirkgate Market

Det berømte Kirkgate Market i Vicar Lane i senter av Leeds er et av de største innendørsmarkedene i Europa. Med hundrevis av markedsboder fylt med ferske matvarer, kosmetikk, klær, musikk og nipsgjenstander er dette markedet et livlig reisemål i hjertet av Leeds. Lokalbefolkningen kommer hit for å gjøre innkjøp, ta en kopp kaffe eller skravle med fiskehandleren.

Markedet ble opprinnelig holdt i Briggate, en av de store, brede handlegatene i Leeds, i 1822. Etter å ha lett etter en egnet plassering i mange år, fikk markedet omsider et permanent tilholdssted på hjørnet av Vicar Lane og Kirkgate i 1857. Med 35 innendørs forretninger og 44 utendørs boder ble markedet ganske snart populært. Det var her Michael Marks i 1884 åpnet sin Penny Bazar, den lille sjappa som senere skulle bli den verdensberømte kjeden Marks & Spencer. I dag har M&S-kjeden fortsatt en "heritage stall" her, blant hundrevis av andre fargerike butikker, inkludert Jamie Olivers Ministry of Food.

Det sjarmerende Kirkgate Market
Det sjarmerende Kirkgate Market

Leeds

Et marked med internasjonal appell

Markedets suksess skyldes langt på vei Mr Tilney, bydelskommissæren på den tiden. I 1850 hadde han store planer for markedet, og så for seg en hall med internasjonal appell som ville tiltrekke seg kjøpmenn og kunder fra hele Storbritannia. Markedet var inspirert av det opprinnelige Crystal Palace i Londons Hyde Park, og ble snart Leeds' store stolthet. Og det er det fortsatt, takket være innovative bidrag fra arkitekter og utviklere. I 1891-1895 ble et kuppelformet glasstak bygget for å knytte den gamle bygningen til den nye seksjonen. I 1894 ble et fryseområde ferdigstilt for å foredle fersk fisk, og i 1899 ble det utvidet med kjøttmarked og slakteri.
På leting i morsomme markedsboder

Som en føniks opp av asken

I 1975 ble mesteparten av stål- og glassbygningen ødelagt av brann. Ingen kom til skade, men kjøpmennene måtte se at forretningene deres ble flammenes rov. Heldigvis ble frontseksjonen fra 1904 og glasstaket spart, og etter noen dagers hardt arbeid kunne markedet igjen åpne dørene for publikum. Den opprinnelig hvelvede strukturen, steinene og de små tårnene ved inngangen er restaurert.
Markedet fortsetter å være et landemerke. Den imponerende edvardianske bygningen står nå på listen over "spesiell arkitektur av historisk interesse". Den er fredet på nivå 1, en status som i Storbritannia bare blir tildelt bygninger av særlig historisk viktighet.
Taket over markedshallen

Foto

  • På leting i morsomme markedsboder: Nicholas Smale, Flickr
  • Taket over markedshallen: KJG that’s me, Flickr