Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Sofia-katedralen - tusen års historie

I det gamle bysentrum i Kiev, står St. Sofia-katedralen. Den utrolige bygningen er et av de vakreste og mest kjente monumentene i Ukraina, og står oppført på UNESCOs Verdensarvliste. Bygningen dateres til det 11. århundret, og katedralen ble bygget på oppdrag av Jaroslav den vise, datidens hersker over Kievriket.

Dypgrønne kupler, vakre fresker og mosaikker pryder St. Sofia-katedralen. I sentrum av kirken står en stor mosaikk av Maria i bønn. Innbyggerne i Kiev tror at byen vil fortsette å eksistere så lenge dette kunstverket bevares. Men ikke alle kunstverkene i katedralen er religiøse. Her er også bilder av prins Jaroslav og familien hans, og ulike fresker av svirebrødre i det som da het Konstantinopel.

De grønne kuplene på St. Sofia-katedralen
De grønne kuplene på St. Sofia-katedralen

Kiev

Gravsted og museum

I det 11. århundre ble katedralen også brukt som gravsted for herskerne av Kievriket. Det er grunnen til at regjeringen på 1980-tallet ville gi katedralen tilbake til den russisk-ortodokse kirken. Flere partier i regjeringen var imidlertid uenige i dette, og man inngikk et kompromiss der katedralen ble åpnet for publikum og omgjort til museum. I tillegg til freskene og mosaikkene stilles det også ut gjenstander som ble funnet under arkeologiske utgravninger rundt katedralen. Disse befinner seg i den gamle spisesalen. Besøkende kan også se ulike skalamodeller av byen fra perioden da tatarene invaderte Kiev.

Mosaikk av Maria i St. Sofia-katedralen
Sofia-katedralen i snø

“St. Sofia-katedralen er en av de vakreste attraksjonene i Kiev”

Reddet fra ødeleggelse

Katedralen har gjennomgått mange endringer etter at den ble bygget. Bygningen har blitt ødelagt en rekke ganger, spesielt på 1200-tallet, ta tatarene erobret Kiev. Ofte ble nye rom lagt til under ulike restaureringer. Under Sovjetunionens antireligiøse politikk på 1930-tallet var det planer om å rive katedralen. Men etter en storm av kritikk fra historikere og den franske regjeringen, skrinla russerne disse planene. I dag er det nærmest umulig å forestille seg at denne vakre bygningen nesten ble ødelagt.