Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Soweto: byens hjerte

Soweto, som opprinnelig er en forkortelse for South Western Townships, ble etablert som en forstad for gruvearbeidere og svarte arbeidere. Dette bystrøket sørvest for Johannesburg kom til å symbolisere kampen mot apartheid. I dag er Soweto et energisk speilbilde på det nye Sør-Afrika, der en rekke bemerkelsesverdige monumenter tjener som en påminnelse om fortiden.

Fra shabby slum og åpne kloakker til ekstravagante villaer og utstillingslokaler for luksusbiler er Soweto et strøk fullt av kontraster. Denne kulturelle smeltedigelen huser en blanding av lokale språk, gateslang og afrikaans. Det er et lystig strøk fullt av musikk. En pulserende kombinasjon av rike og fattige, unge og gamle, fortid og fremtid er det som gjør Soweto så enestående.

Soweto i opprør

Regjeringens vedtak i 1976 om å undervise barna i afrikaans i stedet for engelsk ble møtt med massive protester i Soweto. Under en av studentmarsjene ble den tretten år gamle Hector Pieterson skutt og drept av politiet. Bildet av gutten som ble båret vekk av politiet gitt verden rundt. Hector Pieterson Memorial Site ble etablert i 2002 for å minnes denne opprørssommeren som kostet hundrevis av mennesker livet. Museet ligger like i nærheten av der drapene fant sted, og forteller om opptøyene gjennom øyenvitnefortellinger, bilder og film.

Helter fra apartheid-tiden

Mange berømte anti-apartheid-aktivister kommer fra Soweto. Nelson Mandela bodde her i en periode, i likhet med erkebiskop Desmond Tutu. Begge hadde hus i Vilakazi Street i Orlando West-strøket, noe som gjør denne gaten til den eneste i verden der to vinnere av Nobels fredspris har bodd. Mange kjenner det enkle, mursteinsrøde "fyrstikkeske-huset" fra de utallige tv-fremtredenene til den tidligere kona hans, Winnie. I dag er huset der Mandela bodde et museum, med utstillinger av minnegjenstander, malerier og fotografier av Mandela.

Mandelas tidligere hjem er nå et museum

En afrikansk metropol

Johannesburg er uten tvil en moderne og hektisk storby, men kaoset som råder i Soweto er mye mer trivelig. Det ser man tydelig fra gangbroen fra Chris Hani Baragwanath-sykehuset, der du har utsikt over hele strøket, med dets sjarmerende kaos av gateselgere som falbyr varene sine og kunder som prøver å prute seg frem til den beste prisen. Samtidig prøver pendlere å praie en drosje for å komme seg på jobb.