KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Spis med stil på Dansehuset

Dansehuset (Tančící dům) er det mest kjente eksempelet pĺ samtidsarkitektur i Praha, en by som er mest kjent for sine historiske bygninger. Den kjente restauranten Céleste holder til i de øvre etasjene av denne dristige bygningen ved Vltava. Her kan man spise med stil mens man nyter en fantastisk utsikt over Praha.

Den spesielle kontorbygningen blir også kalt "Fred og Ginger" etter det berømte danseparet Fred Astaire og Ginger Rogers. Enhver som ser kurvene og vridningene i denne bygningen fra avstand vil faktisk se et elegant, dansende par. Selv om denne elegante, ultramoderne bygningen opprinnelig ble møtt med motstand blant innbyggerne i Praha, har Dansehuset nå funnet sin plass i byen, og er en populær attraksjon blant tilhengere både av arkitektur og av det franske kjøkken. I den eksklusive restauranten Céleste i øverste etasje kan du spise luksuriøst med Praha for dine føtter.

Et feiende frihetssymbol

Den stilige "dansende" bygningen har en spesiell historie. Tomten sto tom i mange år etter at den ble jevnet med jorden under andre verdenskrig. På det turbulente 1980-tallet bodde den kroatisk-tsjekkiske arkitekten Vlado Milunić i bygningen ved siden av. Naboen hans var dissidenten Václav Havel, som senere skulle lede Fløyelsrevolusjonen og bli president i Tsjekkia. Da Milunić fortalte ham om planen om å bygge en moderne bygning på tomten, ble Havel straks entusiastisk – han håpet bygningen skulle bli et kultursenter.

Havel fant en nederlandsk bank som var villig til å finansiere byggingen, på den betingelse at en annen arkitekt ble hyret inn. Valget falt på kanadieren Frank Gehry, som begynte å tegne i 1992 med utgangspunkt i Milunićs tegninger, og som leverte sin endelige plan i 1996. Ikke alle var fornøyd med den asymmetriske strukturen midt i Prahas historiske sentrum. Men for mange kom bygningen til å symbolisere omfavnelsen av frihet, demokrati og samtidsarkitektur.

“"For mange står bygningen som et symbol for frihet demokrati og samtidsarkitektur".”

Panoramautsikt over Praha

Franske spesialiteter i panoramiske omgivelser

For å nyte denne ekstraordinære bygningen maksimalt, kan du begynne kvelden i restaurant Célestes luksuriøse cocktailbar i første etasje, der de tryller frem klassiske og moderne drinker på et blunk. Deretter kan du ta heisen opp til toppetasjen og velge deg et bord, aller helst ved vinduet. Mens du nyter franske spesialiteter som hummer og pot-au-feu, har du en storslagen utsikt over borgen, elven Moldau og de røde takene i det gamle strøket Malá Strana. Selvfølgelig får du også et stort utvalg franske viner og champagner. Om sommeren kan du få et enda mer spektakulært panorama fra den åpne takterrassen.
På restaurant Céleste