Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Sukkerkulturen langs Surinam-elven

Takket være Cynthia McLeods populære roman "Prisen på sukker?" har Surinams kolonihistorie blitt internasjonalt kjent. I århundrer ble hundretusenvis av slaver tvunget til å jobbe på de mange sukkerrørplantasjene rundt Commewijne-distriket og langs Surinam-elven. Ulike lokale reiseselskaper arrangerer dagsturer til fortidens sukkerkulturs historiske steder.

Rust & Werk (Hvile og arbeid), Goede Vrede (God fred), Concordia - mange av plantasjene fra 1600- og 1700-tallet i Surinam hadde romantiske navn. Bak navnene skjulte det seg en verden av lidelse og undertrykkelse. På høyden av slaveriet fantes over 500 slaveplantasjer i den nederlandske kolonien. Til å begynne med ble det bare dyrket sukker der, men senere også te og kakao. Fort Zeelandia-museet setter søkelyset på denne mørke perioden. Enda mer imponerende er et besøk på flere gamle plantasjer i Commewijne-distriktet.

Plantasjen Concordia

En av plantasjene som tar i mot organiserte båt- eller sykkelrundturer, er den tidligere sukkerrørplantasjen Concordia. Landskapet er for det meste overgrodd, og utstråler en mystisk atmosfære. Men under jungelplantene kan man fortsatt se rester av en vannmølle og en sukkerfabrikk fra 1800-tallet. Guidene forteller fascinerende historier om det tunge og farlige arbeidet med å høste inn sukkerrør. Arbeidet i sukkerfabrikkene var ikke mindre farlig, med mange alvorlige ulykker forårsaket av damp eller den varme sirupen. De eldste plantasjene i kolonien lå langs øvre del av elven Commewijne.

Taxibåt på Commewijne-elven

Industriarv i Mariënburg

Mariënburg ble grunnlagt i 1745 av en nederlandsk plantasjeeier. Først dyrket han sukkerrør, senere også te. Da plantasjen hadde økonomiske vanskeligheter på 1800-tallet, ble den overtatt av Det nederlandske handelskompaniet. I 1882 anla handelskompaniet en sentral sukkerfabrikk her, som produserte råsukker i stor skala helt frem til 1960-tallet. En 60 km lang jernbane fraktet sukkerrør inn fra de omkringliggende plantasjene. Besøkende kan se de rustne jernbaneskinnene og fabrikkomponentene, og dessuten et damplokomotiv som står og ruster midt i vegetasjonen. Mange av de javanesiske og indiske arbeiderne som var ansatt på fabrikken til slutten av forrige århundre, bor fortsatt på området. Noen av de eldste tidligere ansatte gir omvisninger, og deler svart-hvitt-fotografier og personlige anekdoter – på nederlandsk og engelsk.

Den gamle sukkerfabrikken i Mariënburg

Surinaamsch Rumhuis

Det meste av sukkeret som ble produsert på koloniplantasjene ble skipet til Europa. Men en liten del av det fant veien til lokale destillerier, hvor det ble laget rom av sukkeret. Selskapet SAB, kjent i Paramaribo for sin Borgoe 82 (brun rom) og Black Cat (hvit rom), er det siste romdestilleriet på Surinam som fortsatt er i drift. På fabrikkområdet ligger

Surinaamsch Rumhuis

, et lite museum som arrangerer omvisninger. Først forklares historien og produksjonsprosessen, og deretter kan besøkende prøvesmake ulike romvarianter. Til slutt kan du beundre utsikten over Surinam-elven mens du nipper til en deilig romcocktail.

“Sipp til en cocktail med rom mens du nyter utsikten over Surinam-elven”

Foto

  • Taxibåt på Commewijne-elven: David Stanley, Flickr
  • Den gamle sukkerfabrikken i Mariënburg: David Stanley, Flickr