Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Det svinger på de beste jazzklubbene

Jazz er ikke en musikkstil mange assosierer med San Francisco, men denne travle byen på vestkysten av USA har et svært livlig jazzmiljø – med en uvanlig historie. Selv om jazzens glansdager kanskje er over, har byen fortsatt et titalls utmerkede jazzklubber.

På 1940-tallet kom mange afrikansk-amerikanske arbeidere fra sørstatene til vestkysten av USA. De brakte musikken sin med seg, og introduserte jazz og blues til vestkysten. Jazz var ekstremt populært, spesielt i Fillmore-strøket i San Francisco. På 1940- og 1950-tallet fantes det en imponerende blanding av restauranter, biljardkafeer, konsertsteder og nattklubber her. Fillmore var også kjent som "Vestens Harlem", med referanse til det jazzelskende strøket i New York.

Jazz i San Francisco
Jazz i San Francisco

San Francisco

Senter for jazz

Store navn som Ella Fitzgerald, Billie Holiday og Louis Armstrong opptrådte ofte på jazzklubbene i Fillmore, spesielt på Jimbo’s Bop City. Klubben ble berømt over hele landet for jamsessions som ofte varte til langt ut i morgentimene. Sent på 1950-tallet opplevde Fillmore en jevn nedgang, og det livlige jazzmiljøet forsvant fra strøket. Bygningen der Bop City befant seg er nå utpekt som et kulturarv-sted.

Men fortsatt finnes fantastiske klubber i San Francisco. I 2013 åpnet kultursenteret SFJAZZ dørene – det første uavhengige senteret i USA som utelukkende var viet jazz. Målsettingen for dette senteret er å introdusere besøkende til jazz og denne musikkstilens historie. Du kan også delta på verksteder og ta mesterklasser her. Konserter finner sted hver uke i det vakre auditoriet, av berømte og mindre kjente jazzmusikere. Billetter, navn og datoer finnes på nettstedet.

+ Les mer

En forestilling på SFJAZZ-senteret

Se SFJAZZ på kartet

201 Franklin Street, San Francisco

Jazz på Yoshi’s

Yoshi’s er en av de beste jazzklubbene i San Francisco. Yoshie Akiba fra Japan åpnet en liten sushirestaurant i Berkeley i 1972, men på grunn av den voksende suksessen ble hun snart nødt til å flytte til større lokaler i Oakland. På den nye adressen introduserte hun middag akkompagnert av levende musikk, og Yoshi’s ble raskt en jazzklubb i verdensklasse. I 2007 åpnet Yoshie sin restaurant nummer to på Fillmore Street i hjertet av San Francisco. Både maten og musikken er av utmerket kvalitet – mange sier det er det eneste stedet i verden der du kan lytte til jazz i verdensklasse og samtidig nyte mat på Michelin-nivå.

+ Les mer

“Yoshi’s er et sted for jazz i verdensklasse og mat på Michelin-nivå”

Se Yoshi’s på kartet

1330 Fillmore Street, San Francisco

Foto

  • En forestilling på SFJAZZ-senteret: Jun Seita, Flickr