Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Motown-museet

Diana Ross & The Supremes, The Jackson Five, The Temptations, Stevie Wonder - dette er bare en håndfull av artistene som ble verdensberømte med Motown. I 1959 grunnla Berry Gordy plateselskapet Motown i to små hus i West Grand Boulevard i Detroit. Over inngangsdøren hang han opp et skilt som sa "Hitsville USA". Arrogant? Kanskje det, men han fikk jo rett.

Gordy lånte 800 dollar av familien sin, bygget om garasjen til studio og kjøkkenet til kontrollrom, og plateselskapet Motown var født. Det verdensberømte navnet er en kombinasjon av "motor" og "town": Detroit, sentrum for bilindustrien, var også kjent som Motorcity, og Gordy foretrakk ordet "town" fremfor "city". De to husene der Gordy grunnla plateselskapet huser nå Motown-museet.

Detroit: plateselskapet Motowns fødeby
Detroit: plateselskapet Motowns fødeby

Detroit

En fascinerende ny sound

Kort tid etter at han grunnla plateselskapet, fikk Gordy sin første hit. "Money (That’s What I Want)" av Barrett Strong kom på hitlistene i 1960, og ble nummer to på Billboard R&B Chart. I årene som fulgte kom flere hits, inkludert "My Girl" av The Temptations, og i 1968 sto Motown-artister for fem av de ti øverste hitene på Billboard Hot 100. Plateselskapet endret også radikalt det hvite Amerikas syn på svart musikk. Den nye sounden fascinerte både svarte og hvite ungdommer. Motown, som representerte artister som stort sett kom fra Detroits ghettoer, hadde blitt det mest suksessrike afrikansk-amerikanske selskapet i USA.

“Kanskje jeg kunne skape et sted der en fyr kunne gå inn én dør som en ukjent person og komme ut av en annen som stjerne – Berry Gordy, grunnlegger av Motown”

Hitsville USA

Et hjem utenfor hjemet

Hitsville USA ble også kalt "Motown U", fordi plateselskapet minnet om en universitetscampus. Artistene spilte ikke bare inn platene sine der; de øvde også på koreografi, og fikk undervisning i etikette av Maxine Powell. Når musikerne ikke jobbet, hang de rundt på terrassen eller spilte baseball og bordtennis. Hitsville USA var åpen 24 timer i døgnet. For mange ble det et "hjem utenfor hjemmet". Etter mange hits var selskapet snart på bristepunktet, og i 1968 flyttet Motown inn i større kontorer i sentrum.

Syng i studio A

Motown-museet utstråler fortsatt en atmosfære fra plateselskapets gullår. Besøk det opprinnelige platestudioet (Studio A) og kontrollrommet der mange store artister spilte inn platene sine. Tenk deg at du er en stor stjerne, og syng noen takter av din favoritt-Motown-hit. Legg merke til at linoleumen er slitt ned av mange takttrampende artister. Museet er dekorert med fotografier og plateomslag. Du kan også se originale kostymer som ble brukt av mange berømte artister, blant annet en av hattene til Michael Jackson. Et besøk vil få deg til å innse hvor utrolig det er at et så lite hus kunne generere så mange store slagere.

Studio A

Foto

  • Hitsville USA: FunkBrothers, Flickr
  • Studio A: John Kannenberg, Flickr