Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Ta med ungene til Vicky Viking

På den lille øya Björkö i Mälaren, en avslappende båttur fra Stockholm, ligger den best bevarte vikingbyen i Skandinavia. Det som gjør Birka så fascinerende er ikke bare ruinene og den enorme gravlunden, men også aktivitetene for barn, fra bueskyting til å seile et vikingskip.

"Birka er et av de mest komplette og best bevarte eksempler på et handelssenter fra tidlig vikingtid", fastslår FNs kulturorganisasjon UNESCO som begrunnelse for hvorfor Birka er oppført på verdensarvlisten. Restene av den eldste byen i Sverige kan ses på den lille øya Björkö (en 2-timers båttur fra Stockholm). Byen ble etablert i 790, og var i to hundre år et blomstrende handelssentrum. Den ble forlatt rundt år 980. Utgravningene tok til i 1931, og Birka er i dag med rette en populær turistattraksjon.

Barnevennlig verdensarv: vikingbyen Birka
Barnevennlig verdensarv: vikingbyen Birka

Stockholm

Sølv fra Arabia og perler fra Russland

I bøker og filmer blir vikingene ofte fremstilt som morderiske barbarer, men utgravningene på Björkö viser en annen side ved vikingene. Birka var et av de mest blomstrende handelssentrene i Europa, der håndverkere lagde glassvarer, klær og smykker, mens sølv fra Arabia, perler fra Russland og selskinn fra Sapmi ble skipet fra havnen. Fra Hovgården på naboøya Adelsö hersket vikingkongen Björn over 1 000 undersåtter. Stedet ble forlatt mot slutten av 900-tallet. Birka ble snart glemt, og ble ikke gjenoppdaget før tusen år senere.
Barna kommer ikke til å kjede seg her. Omvisere i kostymer gir informasjon og forklaringer om ruinene, inkludert grunnmuren til et fort og restene av en bymur. I museet ser du arkeologiske funn og en skalamodell som gir et inntrykk av livet til Vicky Vikings samtidige. På en del av øya finnes rekonstruksjoner av trebåter og hus, der smeder, vevere og instrumentmakere gir demonstrasjoner og der slag og andre hendelser blir gjenskapt.

“Vikingkongen Björn hersket over sine 1 000 undersåtter fra Hovgården”

Björkö

Med båt til vikingøya

Det er mange måter å komme seg til Björkö på. Den letteste er å ta en båtekskursjon (fra mai til september). Da får du om lag tre timer på deg til å utforske øya. Ingen grunn til å kjede seg. Den grønne Björkö er også perfekt for en vandring i skogen eller en dukkert i innsjøen. Det er også en restaurant der, med mat og drikke, og plass til å sitte utendørs.

Grønne Björkö

Foto

  • Björkö: AleGranholm, Flickr
  • Grønne Björkö: Britt-Marie Sohlström, Flickr