Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Smak det nye nordiske kjøkkenet i København

Autentisk, ferskt, innovativt og sunt: Det karakteriserer det nye nordiske kjøkkenet og den gastronomiske revolusjonen som har omdefinert nordisk matlaging i løpet av det siste tiåret. Episenteret lå i København, der mesterkokker fra Danmark, Sverige, Norge og Finland møttes i 2004 for diskusjoner på høyt nivå. Det dreide seg om fremtiden for det nordiske kjøkkenet, som de mente måtte tilbake til sine røtter.

Ideen var å bringe smaken av natur tilbake til de nordiske rettene, med sesongens ingredienser rett fra havet og jorden. Viltvoksende lokale bær, kål, sild, rug og andre tradisjonelle nordiske produkter ble igjen satt øverst på menyen. De mørke vintrene og de lange sommerkveldene gjør at rotfruktene, turnipsen og frukten fra de nordiske områdene strutter av smak og vitaminer. Innovasjon var et annet viktig element: Med moderne, eksperimentelle matlagingsteknikker ble et bemerkelsesverdig nytt, nordisk kjøkken utviklet i København.

Den kulinariske revolusjonen begynte i København
Den kulinariske revolusjonen begynte i København

København

Lekkert, autentisk og eksklusivt

Aromatisk bladmose fra skogene rundt København, vill laks fra Østersjøen og sjøkreps fra Færøyene: Med regionale spesialiteter og innovative matlagingsteknikker tryllet kjøkkensjefene René Redzepi og Claus Meyer frem de mest eksklusive retter for gjestene sine. Under deres inspirerende ledelse har restauranten Noma på Strandgade i København holdt seg på toppen av den kulinariske verden i mange år. Atmosfæren er varm og uformell. Ofte kommer kokkene selv til bordet for å helle saus ut av pannen og fortelle gjestene litt om rettenes opprinnelse.

Nomas store suksess utløste en kulinarisk mani: Mange restauranter i København serverer nå stolt det nye nordiske kjøkken, hver på sin egen måte. Kødbyens Fiskebar, som drives av den tidligere vinsjefen på Noma, Anders Selmer, er en sjømatbar som serverer produkter fra havet i og omkring Danmark. Rettene tilberedes uten dikkedarer, og ingrediensene er lokale og sprengfulle av smak. Sett deg ved baren og nyt Limfjordmuslinger og ferske østers til en rimelig pris.

Mennene bak restauranten BROR har også bakgrunn fra Noma: Samuel Nutter og Victor Wagman var begge sous-chefer der. Igjen ser vi en preferanse for autentiske ingredienser fra dansk jord, som sjalottløk, sjøgress, sild og rabarbra. De kulinariske spesialitetene som står på menyen hos BROR har på alle måter sine egne kvaliteter. Rettene hos BROR er kreative og likefremme, med vekt på det siste, og er en sann nytelse. Prøv reddiker med pikant hasselnøttkrem, eller beter med hyllebær.

Rotfrukter fra Kiselgaarden

Biodynamiske turnips

Mange av de smakfulle, friske grønnsakene som blir omskapt til gourmetretter i Københavns kjøkkener, kommer fra landsbyen Ugerløs på vestsiden av Sjælland. Her, på den biodynamiske gården Kiselgaarden, dyrker den unge og talentfulle gårdbrukeren Ask Rasmussen og foreldrene hans, Lisa og Eigil, gulrøtter, turnips og lokale danske urter. Leiren er tyngre her enn lenger nord, og er full av mineraler. Kjøkkensjefene på Norma og andre ledende restauranter er ivrige etter å få tak i produktene fra Kiselgaarden.