Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Tempelhof: Fra Hitlers "Weltflughafen" (internasjonal flyplass) til bypark

Fra en gresskledd flystripe til verdens største flyplass, og fra en prøyssisk paradeplass til en bypark: Ingen annen flyplass har hatt en så turbulent historie som Flughafen Tempelhof. I 1926 var den Europas største flyplass, med ti flyvninger om dagen – mer enn London, Paris og Amsterdam. Når Sovjetunionen blokkerte alle innfartsveier under den kalde krigen, fikk Vest-Berlin alle forsyningene sine med fly via Tempelhof: den såkalte "luftbroen til Berlin".

Da Hitler kom til makten i 1933, ga han naziarkitekten Ernst Sagebiel i oppdrag å omdanne Tempelhof til en "Weltflughafen". Da den enorme, halvsirkelformede terminalbygningen åpnet i 1939, var det den største bygningen i verden. Den nye flyplassen var konstruert for å vare frem til år 2000, med en kapasitet som var tretti ganger større enn det daværende behovet, slik at den skulle vare i årevis. Til tross for høylytte protester, ble Tempelhof lagt ned i 2008. Tempelhof har nå blitt omgjort til en bypark, og setter fortsatt rekorder - som den største byparken i Berlin.

Tempelhof: fra Hitlers flyplass til bypark
Tempelhof: fra Hitlers flyplass til bypark

Berlin

Luftbroen til Berlin under den kalde krigen

Det er ganske ironisk at et av Hitlers største anlegg har en spesiell plass i mange berlineres hjerte. Tempelhof, bygget som den storslagne inngangsporten til "Germania", den nye hovedstaden i Det tredje Riket, reddet mange fra å sulte i hjel etter krigen.
Da Vest-Tyskland introduserte valutaen Deutschmark i 1948, svarte sovjetlederen Stalin med å blokkere alle innfartsveiene til Vest-Berlin. Den eneste måten å få inn forsyninger til Vest-Berlins to millioner innbyggere på, var med fly. Det var et lykketreff at Tempelhof befant seg på den riktige siden av Berlinmuren.
"Luftbroen til Berlin" var en monsteroperasjon: I nesten et helt år landet et transportfly i minuttet. Flyene ble kjent som "rosinbombere", for når pilotene kom inn for landing, kastet de rosiner, sukkertøy og sjokoladeplater ned til de jublende barna. I løpet av den tiden luftbroen varte, landet til sammen 278 000 fly med 2,3 millioner tonn med varer.

“Luftbroen til Berlin var en monsteroperasjon: det landet et fly hvert eneste minutt”

Den 1,3 km lange bygningen på Tempelhof flyplass

Berlins største bypark

Etter at flyplassen ble stengt, kranglet man i årevis om hva som skulle skje med den. Tempelhof er nå den største byparken i Berlin. Folk sykler, jogger, går på rulleskøyter og kitesurfer på rullebanene. På gresslettene slapper man av, spiller fotball eller griller. Det arrangeres også ofte popfestivaler og store sportsarrangementer i parken. Hangarene er blitt omgjort til sportssentre, diskoteker, kontorer, kunstatelierer og innspillingsstudioer. Under ledelse av landskapsarkitekt Eelco Hooftman bygges et lite boområde i utkanten av parken. Den historiske terminalbygningen er blitt utpekt til historisk monument, og vil bli bevart.

En Douglas DC-3 på Tempelhof flyplass

Foto

  • En Douglas DC-3 på Tempelhof flyplass: Erasmus Wolff, Shutterstock