KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Soloppgangstemplet

Thailand har titusenvis av templer. Et av de best kjente er Wat Arun i Bangkok. Dette komplekset på Chao Phraya-elven er svært spesielt:det er dekket med tusenvis av porselensbiter som funkler i natten. Utsikten over elven og byen er like imponerende som den rike samlingen mytiske figurer og Buddha-statuer man kan se her.

De fem tårnene på Wat Arun-templet ser ut over Chao Phraya, Thailands viktigste elv. Den sentrale og høyeste pagoden symboliserer Meru, et mytisk fjell som buddhistene betrakter som universets sentrum. Kinesisk porselen fyller hver eneste centimeter av veggen. Fragmentene kommer fra fliser og tallerkener som ble brukt som ballast på båtene som seilte fra Kina til Bangkok. Templet får et magisk preg når kvelden faller på og mosaikken på tårnene funkler i flomlyset. Den praktfullt opplyste bygningen speiles også i elvevannet – et perfekt øyeblikk for et cruise ombord på en teakbåt.

I det ensomme vest

De fleste av severdighetene i Bangkok finnes på den østlige bredden av den mektige Chao Phraya-elven. Med unntak av Wat Arun, som står alene i Thonburi, på vestbredden. Det er fordi kong Taksin grunnla hovedstaden på den siden av elven for 230 år siden. En dag ved soloppgang fortøyde han båten sin ved templet og bestemte seg for å gjøre det til en del av palasset sitt. Siden dette besøket har Wat Arun-komplekset vært kjent som "Morgengry-gudens tempel".

Thonburi var ikke hovedstad særlig lenge. Taksins styre varte i mindre enn 15 år. Etter glansperioden forlot munkene templet, og bygningen forfalt. Det tok mange år innen en annen konge bestemte seg for å restaurere tempelruinen og utvide templet. Pranget, det maiskolbeformede tårnet, er det som får mest oppmerksomhet. Med sin imponerende høyde på 79 meter, tårner det bokstavelig talt over alle andre bygninger i nærheten.

Dekorasjon på prang-tempelet

Mellom Buddhaer og demoner

Du kan ikke snike deg inn i komplekset usett: To mytiske kjemper holder vakt ved inngangen. Og de er ikke de eneste statuene du kommer til å støte på. Den første terrassen, eller den første himmelen, er full av statuer av Buddha som fremstiller ulike stadier i livet hans. Og hver etasje i templet blir støttet opp av demoniske gardister og kinnaree, eller halvmennesker.