Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Den antikke Agoraen i Athen

Agoraen var det bankene hjertet i det gamle Athen – stedet for all handelsmessig og sosial aktivitet. Det var der Sokrates filosoferte, der demokratiet ble oppfunnet og der verdens første kjøpesenter ble oppført for 2 000 år siden. I dag kan du vandre blant ruinene av Athens Agora og kjenne på den historiske atmosfæren.

Når innbyggerne i Athen samlet seg på hovedplassen i Agora, var det ikke bare for å handle, men også for å delta i demokratiske valg og overvære teaterforestillinger, idrettskonkurranser, militærparader og religiøse evenementer. Plassen var dekorert med skulpturer, monumenter og fontener, og var omgitt av byens administrasjonsbygninger, som parlamentet og senatet, domstolen, myntverket, templer og kirken der apostelen Paulus prekte evangeliet.

Verdens første kjøpesenter

I likhet med de fleste ruiner i andre byer, er Agoraen i Athen ganske rotete. Det kan være vrient å navigere gjennom bygningene, og det kan være vanskelig å forestille seg hvordan det så ut her for 2 000 år siden. Attalos' Stoa, opprinnelig bygget av kong Attalos II av Pergamon omkring 150 f.Kr., krever mindre forestilingevne. Søylegangen i kalkstein og marmor er 20 meter bred, 115 meter lang og to etasjer høy. Bygningen ble brukt som markedshall, med 42 små butikker – det første kjøpesenteret i verden – og var den største bygningen i antikkens Hellas. På 200-tallet e.Kr. ble stoaen fullstendig ødelagt under Herulenes angrep på Athen. Bygningen ble rekonstruert på 1950-tallet, og huser nå Agoramuseet.

“Søylegangen på 20 ganger 115 meter ble brukt som markedshall”

Bueganger i biblioteket

Plantegning av Agora

En miniatyrmodell i museet gir et inntrykk av formene og funksjonene for de omgivende bygningene. Bare grunnmuren står igjen av Zeus' Stoa, der Sokrates presenterte de filosofiske læresetningene sine. Det samme er tilfellet for en rekke andre bygninger, som Bouleuterion (der de 500 senatsmedlemmene var forsamlet) og det runde Tholos (regjeringssetet). Konserter ble avholdt i Odeon, og brønnhuset ble brukt som badehus. Den eneste bygningen som fortsatt er gjenkjennelig, er Hephaisteion, det best bevarte tempelet fra antikkens Hellas.

Antikke greske byster i museet

Foto

  • Antikke greske byster i museet: Ciarán Ryan, Flickr