Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Atomium: et symbol på Brussel

Atomium, som har vært en del av Brussels bysilhuett helt siden den ble oppført til Verdensutstillingen i 1958, var opprinnelig ment som en midlertidig bygning. De ni gigantiske kulene i rustfritt stål utgjør til sammen et enormt jernkrystall. Men etter Verdensutstillingen hadde belgierne blitt så glade i den merkelige strukturen at de bestemte seg for å la den bli stående. Atomium har etter hvert blitt et symbol for Brussel, på samme måte som Eiffeltårnet har blitt et symbol for Paris.

Den briljante ideen om å forstørre et jernkrystall 165 milliarder ganger kom fra ingeniøren André Waterkeyn og arkitektene André og Jean Polak. De opprinnelige kulene ble dekket med aluminium, ettersom de mente at dette ville gi bedre beskyttelse mot elementene. Det var også billigere – ikke et overraskende hensyn å ta for en midlertidig bygning. Et storstilt renovasjonsarbeid fant sted femti år senere, da aluminiumen ble erstattet med inox, den samme typen rustfritt stål som blir brukt i skinnende blanke kjøkkenkraner.

Den blanke inoxen i Atomium
Den blanke inoxen i Atomium

Brussel

Kulene i Brussel

Ikke alle de ni Atomium-kulene er åpne for publikum. Tre av dem er ikke i bruk, én er bare for utleie og en femte er en "barnekule" som bare er åpen for skoleelever på utflukt. Besøkende kommer inn i de fire gjenværende kulene via trapper, rulletrapper og heis. Underveis ser man blant annet en permanent utstilling om Atomiums historie.
Utstillingen "Fra symbol til ikon" viser det belgiske publikumets holdning til Atomium opp igjennom årene. Rett etter at det ble bygget, symboliserte det datidens optimistiske tidsånd. Folk så en gyllen fremtid for menneskeheten i vitenskapelige fremskritt. Men den utopiske strukturen forfalt sent på nittitallet. Etter renovasjonen i 2004 har hele bygningen blitt oppdatert til å møte moderne krav. Hele bygningen har også blitt utstyrt med tusenvis av LED-lamper.
Det store panoramadekket i den øverste kulen, der besøkende kan beundre en storslagen utsikt over byen, er imidlertid uforandret. Under Verdensutstillingen var heisen opp til det høyeste nivået den raskeste i verden. Det er den ikke lenger. Den rekorden er det nå skyskraperne i Asia som har.

+ Les mer

Barnas kule i Atomium

Barnas kule

På hverdager kan elever tilbringe en uforglemmelig natt i den spesialutstyrte barnekula. Tre eller fire barn sover sammen i minikuler konstruert for dette formålet av den spanske kunstneren Alicia Framis.

Opp eller ned? Heisen i Atomium

Middag med panoramautsikt

Ved mange turistattraksjoner er ikke maten stort å skryte av. I Belgium Taste-restauranten i den øverste kula er det imidlertid ikke bare panoramautsikten som er nydelig, men også maten på tallerkenen. Høyt over Brussel kan du nyte en utmerket lunsj eller middag, for eksempel gresskarsuppe med geitost-ravioli eller torsk på en seng av risotto. Restauranten har også en omfattende vinmeny. Bord må bestilles på forhånd.

Høytsvevende middag: Atomium-restauranten

Foto

  • Opp eller ned? Heisen i Atomium: Harald Hoyer, Flickr
  • Høytsvevende middag: Atomium-restauranten: La Citta Vita, Flickr